Харківщина – батьківщина видатних людей

Видатні уродженці Харківщини

Харківщина є батьківщиною багатьох визначних діячів, які вплинули на розвиток українського мистецтва, культури і мови. На Харківщині, зокрема, народилися:

Григорій Квітка-Основ’яненко (1778-1843). Письменник і драматург, один із засновників класичної української літератури, зокрема, художньої прози та соціально-побутової комедії у драматургії. Найвідоміші його твори: «Конотопська відьма», «Сватання на Гончарівці», «Шельменко-денщик». Народився в селі Основа (нині – це частина Харкова).

Ілля Рєпін (1844-1930). Видатний художник, автор багатьох творів на українську тематику. Зокрема: «Вечорниці», «Гопак», «Запорізький полковник» тощо. Найвідомішим твором Рєпіна є картина «Запорожці», одна з найвідоміших авторських версій якої зберігається у Харківському художньому музеї. Рєпін мав козацьке походження. Народився у місті Чугуєві.

Ілля Рєпін. Запорожці, 1893, Харківський художній музей.

Борис Грінченко (1863-1910). Автор першого великого словника української мови у 4-х томах, а також багатьох інших цінних творів з української мови, етнографії, історії, художніх творів. Один із засновників київської «Просвіти», один з борців за право викладання та вживання української мови. Народився на хуторі Вільховий Яр (тепер частина селища Прелесне Харківського району).

Дмитро Яворницький (1855-1940). Історик, археолог, етнограф, один із видатних дослідників історії українського козацтва. Його дослідження історії Запорізької Січі є фундаментальними та найбільш ґрунтовними з усіх подібних. Його праці мали велике значення для популяризації історії козацтва у народі. Народився в селі Сонцівка (нині село Борисівка у Харківському районі).

Володимир Татлін (1885-1953). Художник, дизайнер, архітектор, один з найвідоміших представників світового авангарду, родоначальник конструктивізму. Значну частину життя жив і творив в Україні, був професором Київського художнього інституту. Крім усього, Татлін захоплювався грою на бандурі. Народився у Харкові.

Гнат Хоткевич (1877-1938). Письменник, музикант. За життя був одним з найпопулярніших письменників України (у 1928-1932 рр. вийшли його твори у 8-ми томах). Найбільш відомим твором Хоткевича є «Камінна душа». Був музикантом-бандуристом, автором підручників з гри на бандурі, викладав гру на цьому інструменті. Заснував полтавську капелу бандуристів, яка першою з радянських колективів отримала контракт на гастролі Північною Америкою. У 1903 році заснував перший в Україні робітничий театр, у 1910 році заснував у селі Красноїлля гуцульський театр. У 1938 році заарештований та засуджений до розстрілу. Народився у Харкові.

Олесь Досвітній (1891-1934). Письменник, автор популярних оповідань. Найвідоміша збірка оповідань «Тюнгуй» за життя автора перевидавалась 4 рази. Один з організаторів Ялтинської та Одеської кіностудій. Був засуджений на 10 років таборів у 1933-у році, але у 1934-у році вирок був замінений на розстріл. Народився у Харкові.

Сергій Васильківський (1854-1917). Видатний український живописець-пейзажист, баталіст. Творчий спадок сягає майже 3000 робіт. Зображував українську природу, також залишив багато творів на козацьку тематику, включаючи портрети українських гетьманів. Народився у місті Ізюм.

Сергій Васильківський. Різдвяні святки на Полтавщині, 1900-ті (Київ, Національний художній музей України).

Петро Панч (1891-1978). Один з найвідоміших письменників радянської України. Найвідоміший твір «На калиновім мості» відзначений Шевченківською премією. Народився у місті Валки.

Наталя Полонська-Василенко (1884-1973). Історик, автор майже 200 наукових праць з історії України, одна з провідних представниць державницької школи української історіографії. Померла в еміграції. Народилася у Харкові.

Майк Йогансен (1895-1937). Поет і прозаїк доби Розстріляного відродження. Один із засновників літературного об’єднання ВАПЛІТЕ. У 1937 році звинувачений в участі в «антирадянській націоналістичній організації», засуджений до розстрілу. Похований у Биківнянському лісі. Народився у Харкові.

Оксана Петрусенко (1900-1940). Видатна оперна співачка сопрано. Одна з найкращих виконавиць українських народних пісень. Була солісткою Київської опери. Найвідоміша її партія Наталка з опери Лисенка «Наталка Полтавка». Народилася у місті Балаклія.

Євгенія Мірошниченко (1931-2009). Видатна оперна співачка сопрано. Протягом 40 років була солісткою Київської опери. Коронні оперні партії: Лючія («Лючія ді Ламмермур» Доніцетті), Цариця ночі («Чарівна флейта» Моцарта), Лакме («Лакме» Деліба). Народилася в селі Радянське (зараз Графське Вовчанського району).

Генріх Семирадський (1843-1902). Відомий польський художник. Вчився у Харківському університеті. Малювати вчився у Харкові, у відомого майстра Дмитра Безперчого. Писав картини на теми Давньої історії, в тому числі Київської Русі. Автор збереженої досі театральної завіси «Парнас» Львівського оперного театру. Народився в Новобілгороді (нині смт Печеніги).

Генріх Семирадський, завіса Львівського оперного театру "Парнас", 1900.
Генріх Семирадський. Завіса Львівського оперного театру “Парнас”, 1900.

Микола Сядристий (1937). Майстер мікромініатюри. Створив унікальні роботи, такі як найменша в світі книга («Кобзар» Шевченка, має 12 сторінок, зшитих павутинкою), найменший у світі працюючий замок (в 50 тисяч разів менший за шпилькову голівку і має ключик) тощо. Історик, є автором усіх архівних текстів на Меморіалі пам’яті жертв голодоморів в Україні. Народився у селі Колісниківка Куп’янського району.

Леонід Булаховський (1888-1961). Мовознавець, професор. Автор близько 350 наукових праць з різних питань сучасної української мови, її історії. Під його керівництвом у 1945 році вийшло нове видання «Українського правопису». Народився у Харкові.

Юрій Шевельов (1908-2002). Мовознавець; історик української літератури, активний учасник діаспорного наукового та культурного життя української еміграції. Автор науково обґрунтованої періодизації хронології історії української мови, яку на сьогодні підтримує більшість українських мовознавців. Народився у Харкові.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *