Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Івано-Франківська область / Долина

Долина

Долина – це звичайний райцентр на Прикарпатті, дуже схожий на десятки інших західноукраїнських райцентрів. Разом з тим, місто це древнє, відоме ще з часів Галицько-Волинського князівства. Крім того, Долина відомий промисловий центр.
Протягом години, проведеної в місті, ми побачили декілька старовинних цікавинок, які зараз і покажемо.

Розпочнімо з солеваріння. Так, у Долині є багато солі. Більше того, місто виникло завдяки видобутку солі, який тривав тут протягом тисячі років. До кінця ХІХ ст. сіль тут видобували, можна сказати, у примітивний спосіб, а на початку ХХ ст. солеварню реконструювали, і вона пропрацювала майже все ХХ століття.

Залишки цієї солеварні і є найцікавішою пам’яткою Долини. Саме залишки. Адже назвати ці руїни солеварнею важко. Колись тут було декілька корпусів, з яких більш-менш зберігся один, з симпатичною годинниковою вежею на даху, завдяки якій він нагадує ратушу. Шкода, це могла би бути чудова пам’ятка індустріальної архітектури. Але чому могла б? Це і є пам’ятка архітектури національного значення, як це не смішно звучить.

Поклади солі в Долині є і зараз, але про можливість великого промислового видобутку вже не йдеться. В Долині, на відміну від, скажемо, Донеччини, сіль лежить не «готова», а у вигляді ропи, тобто розсолу. Ця сольонюча рідина просто вичерпувалася з шахти, вода виварювалася, а сіль залишалася. А от для оздоровчих цілей долинські поклади використовувати можна. Кажуть, що є ідеї побудувати тут бальнеологічний курорт на базі покладів ропи. Але ідей у нас завжди багато, а от з втіленням – біда.

Але не сіллю єдиною… В Долині є нафта, завдяки якій місто і зберігає статус провідного промислового центру. Видобувати нафту тут почали наприкінці ХІХ ст., і цей видобуток триває і до цього дня. А ще тут є немаленьки поклади газу, між іншим, але до них ще треба добуритися. Ми не знайшли в Долині пам’яток архітектури, пов’язаних з нафтогазовою промисловістю, тому не будемо заглиблюватися в індустріальні подробиці, вони нас не цікавлять.

Що стосується третього стратегічного багатства Долини – деревини, то тут є туристична атракція, пов’язана з деревообробною промисловістю. Правда, не в самій Долині, а поруч. У селищі Вигода (8 км від Долини) діє велике деревообробне підприємство, яке відродило роботу старої австрійської вузькоколійки, що у давні часи використовувалася для транспортування лісу. Тепер вона возить туристів і називається «Карпатський трамвай». Наче нічого особливого в тому туристичному атракціоні і нема – поїзд собі і поїзд. Але цей трамвай завозить туристів у різні красиві місця: і в гори, і в ліс, і до річок. По дорозі можна наробити купу гарних фотографій. Ми каталися на «Карпатському трамваї» ще у 2007 р. і написали про це окремий матеріал.

Також слід сказати про більш традиційні пам’ятки архітектури, які розташовані в Старій Долині. Справа в тому, що місто складається з двох частин – старої і нової. Стара менш залюднена і більш занапащена. Деінде забудована інколи цікавими, але в основному примітивними старовинними будиночками. Але саме у Старій Долині концентруються архітектурні пам’ятки, в тому числі і вищезгадана солеварня. А нова частина Долини, хоча й більш розвинена, але радянська і нецікава. Дивитися там абсолютно нема на що.

У Старій Долині, на вулиці Шептицького, яку можна назвати центральною, ми побачили церкву Різдва Пресвятої Богородиці (поч. ХХ ст.), абсолютно типову. Поруч з нею, точніше, за нею, збереглася стара дерев’яна дзвіниця (ХІХ ст.). Храм у 1906 р. освячував митрополит Андрей Шептицький.

Неподалік церкви є споруда, яка нагадала нам лютеранську кірху. Насправді ця «кірха» виявилася старовинною синагогою (ХІХ ст.). Досить велика синагога як для такого маленького містечка. Хоча Долина тільки зараз така маленька, а колись була огого! Зараз у синагозі розташований якійсь протестантський Дім молитви, так що про кірху ми майже не помилилися.

І яке ж західноукраїнське містечко без костелу? Є тут такий. Костел Різдва Діви Марії (1835), який самотньо стоїть перед в’їздом до Старої Долини.
З громадських будівель, на які ми звернули увагу, можна відзначити будинок «Сокіл» (1899) та стару гімназію (1904).

У Долині ми були, можна сказати, проїздом і не встигли як слід познайомитися з містом – щось цікаве може і пропустили. І хоча місто не є таким вже й туристичним центром, але саме з Долини можна розпочати знайомство з Карпатами, адже в Долинському районі є багато природних красот.

Липень 2013