Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Стара Скварява

Стара Скварява

Одним з найкрасивіших храмів Львівщини є церква Святого Архістратига Михайла у селі Стара Скварява Жовківського району.

У 2008 році на одній зі стін церкви був знайдений вирізьблений напис, який свідчить про рік побудови – 1508! Таким чином виявляється, що церква до того ж є одним з найстаріших збережених дерев’яних храмів України.

Звичайно, що протягом століть церва зазнавала чисельних перебудов. Нам вона дуже нагадала Троїцьку церкву у сусідній Жовкві. Тільки Михайлівська є меншою, та в неї лише один верх. А ще вона нагадала якусь вишукану дерев’яну шкатулку – дотепний і витончений витвір талановитих народних майстрів! У старовинній красивій шкатулці має зберігатися коштовність. І зі староскварявскьою церквою так і є.

З 2015 року тут розміщений музей «Староскварявський іконостас ХVI-ХVIII століть». Унікальний іконостас є зразком повністю збереженого комплексу ікон ХVI століття. Вважається, що ікони є творінням видатного українського іконописця Івана Рутковича та майстрів його школи. Протягом 13 років іконостас перебував на реставрації, після чого було прийняте складне рішення все ж таки повернути його до Старої Скваряви.

На превеликий жаль, під час наших відвідин села музей був зачинений. Хоча на табличці написано, що він відкритий щоденно, крім понеділка. Мабуть, тримати музей відчиненим протягом усього дня у маленькому селі, куди ніхто не заїжджає, нерентабельно. Можливо, що треба було пошукати в селі людину, яка б відкрила нам музей. Але ми чомусь відразу не додумались так зробити. Ну, зачинено і зачинено. Якщо ви будете у Старій Скваряві, обов’язково дізнайтеся, як можна потрапити всередину. Адже побачити церкву Михайла ззовні – побачити тільки півцеркви. От ми побачили півцеркви. Розміщуємо фото з сайту львівського музею історії релігії, філією якого є храм.

Як доїхати до Старої Скваряви? Зі Львова, з вулиці Куліша, їде маршрутка до села Мокротин. Тільки ми цього не знали. Тому ми спочатку поїхали до Жовкви, а в ній вже пересіли на цю маршрутку, яка з Жовкви відправлялася о 13.20. Сіли ми на неї на розі вулиць Львівської і Скрипника. У Старій Скваряві маршрутка зупиняється біля самої церкви Михайла. Звідти ж ми поїхали назад до Львова на тій же маршрутці о 14.00. Стара Скварява розташована від центру Жовкви у 4 км, тому можна дійти й пішки.

Червень 2017