Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Івано-Франкове

Івано-Франкове

Селище міського типу на Львівщині Івано-Франкове (6300 мешканців), яке розташоване на березі мальовничого ставу, колись називалося Янів.

Свою назву Янів отримав від засновника – Яна Свошовського, польського урядника, маршалка посольської ізби (нижньої палати сейму). Свошовський був держателем села Залісся (згадується вперше у джерелах у 1370 р.) – попередника Янова. У 1611 р. Свошовський за численні заслуги отримав привілей від короля Сигізмунда ІІІ Вази на заснування тут міста. Нове місто оточили валами з двома брамами. У тому ж році Залісся (тобто, скоріш за все, містечко не відразу називалося Янів) отримало магдебурзьке право. А назва Янів згадується у джерелах вперше аж у 1670 р.

Довгий час Янів розвивався дуже повільно – його спустошували та виснажували татари, війська Хмельницького (1648 і 1655), а також постійні переходи коронних військ (під час Хмельниччини, польсько-шведських, польсько-турецької, Північної війн).

Наприкінці XVII ст. Янів «облюбував» король Ян ІІІ Собеський (мабуть, через назву), який любив полювати в околицях. На честь нього назване узгір’я висотою 302 м Королева гора (або Королівський Ніс) біля Янова. Саме тут було одне з улюблених місць відпочинку монарха. Також разом з чоловіком тут бувала королева Марисенька.
У 1693 р. король Ян підтвердив привілеї Янова та затвердив статут місцевого шевського цеху.

У 1784 р., коли Янів вже входив до складу Австрії, він став казенним торговим містечком, а у 2 пол. ХІХ ст. його викупив у держави намісник Галичини, колишній міністр внутрішніх справ Австрії граф Аґенор Ґолуховський. Потім власником Янова був його син, міністр закордонних справ Австро-Угорщини Аґенор Марія Ґолуховський.

Наприкінці ХІХ ст. життя в Янові значно пожвавилося. У 1886 р. тут, на місцевому ставі, був заснований один з перших у Галичині відпочинкових центрів. Взагалі, наприкінці ХІХ ст. Янів був найпопулярнішим місцем літнього відпочинку львів’ян. Тут все було як на справжньому курорті: вілли, готелі, катання на човнах, екскурсії, грязьові ванни etc. Тобто, Янів і був справжнім модним курортом. У 1895 р. до Янова провели залізницю зі Львова, що спричинило ще бурхливіший розвиток містечка. До речі, Янівський став існує з 1407 р.

Під час українсько-польської війни 1918-1919 рр. Янів був місцем запеклих сутичок. У міжвоєнний період курорт тут відродився. Після Другої світової війни вже у складі СРСР Янів як курорт втратив свою популярність і перетворився на звичайний райцентр. У 1962 р. він припинив бути і райцентром.

З 1946 р. Янів носить ім’я Івана Франка, який любив тут порибалити. Можна сказати, що назва міста майже не змінилася. Адже Ян і Іван – одне і теж. До речі, залізнична станція, яка існує у Івано-Франковому, називається …Янів. (На жаль, декілька років тому рух залізничного транспорту через станцію Янів припинився, а колії були частково розібрані.)

Через Івано-Франкове проходить траса Львів-Краковець, Їдучі у бік польського кордону через місто, у самому центрі біля дороги ви обов’язково побачите бароковий Троїцький костел. Його "попередник" був заснований у 1614 р. Яном Свошовським та його дружиною Ельжбетою, а той храм, що є зараз, був зведений наприкінці XVII ст. Колись він був оточений оборонними мурами, які проіснували до кінця ХІХ ст. У 2001 р. у тут зупинявся Папа Ян Павло ІІ.

У костелі у 1759 р. була похована Констанція Понятовська з Чарторийських, мати останнього короля Речі Посполитої Станіслава Августа Понятовського.
Цікаво, що в 1779 р. на цвинтарі біля костелу проводилися розкопки могил з метою виявити вампірів, які лякають мешканців Янова. «Винуватцями» виявилися два трупи, яким вирішили відрубати голови. І що ви думаєте? Жахи припинилися!

На протилежному боці дороги стоїть православна церква Вознесіння (1831). Церква має нетрадиційний вигляд завдяки широчезному куполу. У дворі церкви є також цікава капличка. Православне братство у Янові було засноване у 1630 р. До речі, засновник міста Свошовський був православним, хоча потім, кажуть, все ж таки став католиком.

У місті збереглася поодинока старовинна забудова. Також кажуть, тут є підземні ходи, та куди вони ведуть – невідомо.

Івано-Франкове разом з Янівським ставом знаходиться на території природного заповідника «Розточчя», який розташований на вузькому горбистому пасмі, що пролягає від Львова аж до північного заходу Польщі. По крайньому південно-східному відрізку Розточчя проходить Головний європейський вододіл, який розмежовує басейни Балтійського (Західний Буг) та Чорного (Дністер) морів. Місця тут надзвичайно мальовничі.

Доїхати до Івано-Франкового можна автобусом зі Львова у напрямку Яворова чи Новояворівська. Відправлення з вул. Шевченка (від Янівського цвинтаря). Поруч з Івано-Франковим обов’язково відвідайте Страдч.

Жовтень 2012