Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Страдч

Страдч

Страдч – є в цьому слові і біль, і страждання, і страта. З часів Київської Русі існують легенди про село, які пояснюють нам таку дивну назву. Кажуть, що у ХІ-ХІІІ ст. тут існувало давньоруське поселення під назвою Стрілиська. Назва походить начебто від княжих стрільців, які під час полювання випадково знайшли тут печеру, у якій й оселилися. Пізніше сюди прийшли ченці (є відомості, теж легендарні, що з самої Києво-Печерської лаври) і заснували печерний монастир.

У 1243 році сюди дійшли орди Батия. Місцеві мешканці ховалися у печерах, але ординці запалили вогнища перед входом до печер, і усі, хто був всередині, задихнулися. А місцеві монахи всі були вбиті. Після цього місцевість стала називатися Страдч, що значить страта або ж страждання.

Такі відомості – не документальні. Про Страдч давніх часів взагалі нема достовірних письмових свідчень. Все, що відомо про Страдч періоду Київської Русі, це або легенди – красиві, та не завжди правдиві, або ж гіпотези, що ґрунтуються на непрямих джерелах, зовсім різні у різних істориків.

Потрапили ми до Страдчу випадково – просто побачили на трасі Львів-Краковець вказівник з цікавою назвою і вирішили зазирнути. Від траси треба піднятися хвилин 10-15 угору по дорозі, яка йде через лісок. Монастир розташований на горі і складається з печерної церкви, великого мурованого храму та хресної дороги.

Мурований храм – це церква Успіня Пресвятої Богородиці (1795), яка була зведена на місці дерев’яної попередниці. Храм був реконструйований у 1927 р. У страдецькій церкві служили отець Микола Конрад та дяк Володимир Прийма, які у 1941 році були вбиті комуністичною владою. У 2001 р. Іван Павло ІІ визнав цих двох страдецьких мучеників блаженними УГКЦ.

Печери та підземна церква – найцікавіший об’єкт комплексу. При вході до церкви вас зустріне невеличкий вівтар. Далі ви проходите у «залу», вирубану просто у землі. Це церква Матері Божої Нерушимої Стіни. Тут стоять ікони, хрести, горять свічки. Сюди заходять прочани, інколи цілими групами на кількадесят людей, тому часом тут буває тісно. А от коли нікого нема, то атмосфера тут царює зовсім таємнича і сакральна. Від «зали» в боки розходяться коридори, які ведуть аж до ...Києва – так каже легенда, а легенди, як відомо, не брешуть. Насправді археологічні дослідження свідчать, що загальна довжина ходів печер складала 270 метрів. Колись тут були келії монахів, і деякі з них провели у страдецікій печері усе життя, ніколи не виходячи на поверхню.

Ще один цікавий об’єкт Страдча – кальварія. Взагалі кальварією у Європі називають будь-які архітектурні об’єкти чи композиції, пов’язані зі стражданнями Христа на його шляху на Голгофу. Наприклад, є така традиція зображувати чотирнадцять подій зі страждань Христа на хресному шляху у вигляді скульптурних композицій, розкиданих по горі, яка і символізує Голгофу. Кожна з чотирнадцяти композицій називається стація. От саме така кальварія з чотирнадцяти стацій і створена на страдецькій горі.

Хресну дорогу з правом повного відпусту встановив тут Папа Пій ХІ у 1936 році. А у 2013 році повний відпуст для усіх, хто пройшов страдчанську єрусалимську дорогу, був знов підтверджений Римом.

Що ж таке Повний відпуст і як його отримати?

Повний відпуст – це повне відпущення дочасного (тимчасового) покарання (є ще вічне). І для того, щоб позбутися дочасного покарання, треба: а) сповідатися; б) причаститися; в) помолитися в намірах Святішого Отця (кожного місяця Папа оголошує свої молитовні наміри, тобто, за що він молиться). І ось тільки після цього у Страдчі треба пройти усі стації Хресного шляху. І буде вам повний відпуст. (Сповідатися, причащатися і молитися не обов’язково у Страдчі).

Здавалося б, ну що тут складного? А складно людині свідомо і відверто очиститися у своїх помислах і позбавитися зла всередині. Адже без справжнього (внутрішнього) покаяння всі ці формальні обряди не мають жодної сили.

У монастирі багато прочан, люди приїздять сюди і групами, і поодинці. Тут цікава природа, а восени взагалі дуже мальовничо. Знаходиться село у Яворівському районі, у 20 км на захід від Львова.

Жовтень 2012