Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Дернів

Дернів

Є на Львівщині багато дерев’яних церков, які сміливо можна назвати справжніми архітектурними шедеврами. Багато з них останнім часом залишилися нікому непотрібними через те, що їм на зміну прийшли нові кам’яні, але позбавлені смаку храми. Та вони місцевому населенню чомусь більше подобаються, ніж старенькі церківки з нетривкого дерева. Ось і стоять ці стародавні шедеври пустками, тихо гинучи.

Ось і у селі Дернів, що недалеко від Кам’янки-Бузької, є така церква. Коли ми її побачили, то були у захваті: настільки у неї довершені форми і пропорції! Це дійсно рідкісної краси храм. Маленький (13,5 м. х 6,3 м) та пропорційний.

Церква Микити була зведена у 1666 році. Останнього разу храм реставрувався у 1977 році. З тих пір багато води втекло, в тому числі й крізь дах церкви. Стан її жахливий, ґонт на стрісі попровалювався, а дірявий дах для старих храмів – це найбільша біда.

Наразі дах церкви накрили якоюсь клейонкою. Це, звичайно, трошки призупиняє попадання вологи всередину, але таке рішення проблеми руйнації храму просто смішне і сумне одночасно.

Уточнення. У 2018 році церква була повністю відреставрована. Тепер вона виглядає як нова копійка.

Ще у селі є костел 1930 року та будівля старої школи.

Що стосується історії села, то ми не змогли знайти нічого, крім коротеньких відомостей з Географічного словнику Польського Королівства 1880-1914 рр. Там, зокрема, йдеться, що Дернів – це село у повіті Кам’янки-Струмилової (так до 1945 називалася Кам’янка-Бузька), на річці Сосновець (притоці Бугу), у лісовій піщаній та болотистій місцевості. Населення села: римо-католиків 86, греко-католиків 625, євреїв 12. Є однокласова школа і позичкова каса з фондом 1159 злотих. Власник села граф Кароль Мієр. До речі, він був депутатом Галицького сейму. Родина Мієрів володіла Дерновом з початку ХІХ ст.
Ось і всі відомості. Небагато. Хотілося б знати більше про історію цього села, а особливо Микитинської церкви, яка є справжнім скарбом України.

Доїхати до Дернова громадським транспортом можна так: зі Львова, з автостанції №2 сісти на маршрутку до Кам’янки-Бузької. Виходити на трасі біля вказівника на Дернів, йти пішки до села прямою дорогою хвилин 15.

Травень 2015