Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Архітектурні споруди за видами / Замки і фортеці / Хустський замок (Закарпаття)

Хустський замок (Закарпаття)

Хуст виник саме із замком. У 1090 році угорці почали будувати фортецю для захисту східних кордонів країни взагалі і соляних шляхів із Солотвина до Угорщини зокрема.
Будувався замок протягом століття. Датою закінчення побудови вчені вважають 1191 рік (у замку був знайдений камінь з такою датою). Відомо, що у 1242 році замок був зруйнований ордами Батия.

У 1303 році був утворений Мармароський комітат (це адміністративно-територіальна одиниця Угорщини), і Хуст став його центром, а комендант фортеці виконував також адміністративні та судові функції. Через стратегічне значення власниками замку завжди були самі угорські королі, які, тим не менш, здавали замок у оренду.

У XVI ст. почалося поступове завоювання Угорщини Габсбургами. У 1660 році Хуст намагалися захопити турки. Наприкінці XVII ст. у Хустському замку був розміщений австрійський гарнізон. Тоді одного разу через неправильне зберігання пороху у замку сталася пожежа, внаслідок якої була знищена верхня частина замку.
У 1709 році у ході антигабзбурзького повстання під проводом Ференца ІІ Ракоці у Хустському замку була проголошена незалежність Угорщини.
У 1766 році у пороховий склад замку влучила блискавка, наслідком чого стало майже повне руйнування замку.
У 1773 році сюди з інспекцією прибув майбутній імператор Йосиф II, який відзначив неможливість відновлення замку як військового укріплення. У 1799 році руїни хустського замку стали каменоломнею, звідки стали брати будівельний матеріал для зведення католицького храму та інших міських споруд.

Зараз хустський замок – це повна руїна. Навіть не віриться, що колись це була велична твердиня. Складалася фортеця із зовнішнього та внутрішнього замків. Перед воротами внутрішнього замку існував рів 8,5м, через який був перекинутий міст. У замку були розміщені житлові та адміністративні приміщення, казарми, корчма. В одній із веж знаходився пороховий склад. Біля вежі у скелі був викопаний колодязь глибиною 160 м.
На стінах внутрішнього замку були обладнані майданчики для важких гармат. Внутрішній замок міг захищатися і після взяття зовнішнього. Зі сходу внутрішній замок завершувався двома могутніми бастіонами і високою вежею. Північну частину внутрішнього замку охороняла квадратна сторожова вежа. Поруч із нею розміщувалося помешкання власників замку та коменданта. Внутрішній замок був покритий дранкою. У південній частині його стояла вежа, верхня частина якої служила арсеналом, середня – каплицею, а нижня – пороховим складом.
У північній частині замку поблизу воріт стояли хліви і конюшні. У цій частині замку була також казарма і кузня. Перед глибоким ровом стояла замкова пекарня.