Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Кугаїв

Кугаїв

Тим, кому подобаються дерев’яні церкви, обов’язково треба побачити Богоявленську церкву (1693 р.) у селі Кугаїв, що у Пустомитівському районі Львівської області.

Ця малесенька (10 х 7,5 м) бойківська церква нагадує іграшку, настільки вона лялькова і гарненька.

На жаль, стан храму дуже поганий. Перебуваючи у Кугаєві, ви зможете безпомилково визначити, де Північ. Адже дах церкви і дзвіниці з одного боку поріс мохом. Причому, там таке розмаїття видів цієї рослини спостерігається! І такий він красивий, той мох, що надає споруді неймовірної казковості. Поросла мохом церква нагадує хатинку Баби Яги на курячих ніжках. Але все це, звичайно ж, дуже й дуже прикро.
Недалеко від нашої красуні побудована нова велика кам’яна церква, а про дерев’яну «сирітку» місцеві мешканці забули. Так майже скрізь буває у західноукраїнських селах. І коли ми їхали до Кугаєва, то думали, чи є ще церква «в живих», чи ні.

Але з різних статей вдалось дізнатися, що ініціативна група небайдужих львів’ян займається порятунком храму. У 2013 році цими людьми у будівлі були встановлені охоронна та протипожежна сигналізації. Адже у селах Західної України старі дерев’яні шедеври часто горять. І не дай Боже таке б сталося з кугаєвською церквою! Це була б велика втрата.

Ґонт на даху храму повністю прогнив, і своєю постійною вогкістю, важкістю і мохом надає великої шкоди усій споруді. На початку 2014 року дах церкви накрили водостійким бар’єром, який нагадує клейонку. Ви можете побачити це на наших фото. Без клейонки церква, звичайно ж, гарніша у сто разів. Бар’єр не пропускає вологу і не створює парникового ефекту. Це тимчасовий захід, доки церква не буде вкрита новим ґонтом. Сподіваємось, що це станеться найближчим часом. Хоча може і не станеться. Адже у порятунку церкви бере участь лише громадськість, а влада – ні. Капітально церкву ремонтували востаннє у 1985 році, але ґонт поклали невдало, і він почав гнити і дірявити. Ще у 2010 році у Львові була розроблена проектно-кошторисна документація для відновлення храму, але грошей під неї нема до цього дня.

А якщо казати про глобальну, повноцінну реставрацію храму, то потрібно змінити підвалини, тобто храм фактично знімати та ставити наново на новий фундамент. Це коштує дуже дорого. Зараз підвалини церкви нижчі за ґрунт, тобто церква загрузла у землю.

Ми, на жаль, не змогли потрапити всередину храму. А там є старий іконостас і розписи. Як будете у Кугаєві, спитайте, де живе людина з ключем від храму. Нам не судилося з нею зустрітися. Може вам пощастить.

Ще у Кугаєві є мурована неоготична каплиця Матері Божої Королеви Корони Польської (1913). Цю каплицю можна назвати повноцінним костелом, тобто вона немаленька. Всередині там усе розтрощено, нічого не залишилося, крім декількох фрагментів різьблених елементів інтер’єру, які валяються на підлозі. А сама каплиця мальовничо розташована у заростях. Взагалі природа у Кугаєві нам дуже сподобалася. Це красиве село, тут цікавий рельєф, буйна рослинність, багато коней. Ще б церкву і костел полагодити – було б зовсім гарно.

Про сам Кугаїв нам майже нічого невідомо. От тільки у «Географічному словнику Королівства Польського» 1883 року ми знайшли, що у 1880 році у гміні (це найменша адміністративна одиниця Польщі) мешкало 544 особи, в селі була церква, фільварок, лісництво та позичкова каса з капіталом 17 злотих. Ось така історія.

Тепер про головне – як доїхати до Кугаєва. Це для тих, у кого нема власного транспорту.

1. Від Львова до села Кугаїв їздить маршрутка №108 Львів-Кугаїв. У Львові сідати на неї треба біля пам’ятника Степанові Бандері. Там у неї кінцева. Ну, можете на інших зупинках сісти на цю маршрутку, наприклад, біля «Ашану» на Стрийській. Маршрутка довезе вас прямо до Богоявленської церкви. Ходить вона рідко, раз на півтори-дві години.

2. Від того ж пам’ятника Бандері (повз все той же «Ашан») їде маршрутка №169 Львів-Вовків. На ній можна доїхати до села Загір’я, від якого до Кугаєва йти приємною дорогою 15 хвилин пішки. Ця маршрутка теж ходить рідко, але за іншим розкладом, ніж попередня. Тобто якщо ви не знаєте розкладу, то на якусь з них все одно попадете.

3. Ще є маршрутка №115 Львів-Товщів, на якій ми їхали назад. Сіли на неї в тому ж Загір’ї. А от де у неї кінцева у Львові ми не знаємо. Але біля все того ж «Ашану» вона проїжджає.

Травень 2015