Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Пустомити

Пустомити

Пустомити (рік заснування 1441) – майже нічим не цікаве місто на Львівщині. І ми б сюди не потрапили, якщо б з сусіднього села Семенівка, де ми оглядали костел і дерев’яну церкву, було нормальне сполучення зі Львовом. Але не склалося. І довелося нам на попутній машині доїхати до Пустомит, а звідти вже до Львова потрапити дуже легко.
І якщо вже ми тут опинилися, то чому б не витратити півгодини на місцеві архітектурні пам’ятки, яких ми знайшли тут аж дві?

Почнемо з найвідомішої. Тобто з палацу.
Зведений був він на початку ХІХ ст. у панівному на той час стилі класицизм. Хоча… Дах у будівлі бароковий, що свідчить про XVIII ст., а от його простота та негарний стан взагалі відсилає нас до радянських будинків культури (це ми жартуємо, звичайно). Відомо, що леви при вході були поставлені тут у 1920-х роках. Іншими словами, точної дати побудови палацу ми не знайшли.
Якщо шукати залишки чогось прекрасного у інтер’єрі палацу, то це марна справа. Всередині розташовані контори різних державних установ, що містяться у скромних кабінетах.

За палацом існує ландшафтний парк, який є пам'яткою садово-паркового мистецтва ХІХ ст. місцевого значення. На території парку зростає близько тисячі дерев і більше п’ятисот чагарів. Основну масу дерев складають липа, каштан, робінія, ялина, туя тощо, але трапляються й цінніші породи. У якому стані парк? Як і усі провінційні (і не тільки) парки. Ну, ви зрозуміли, про що ми.

Тепер про другу пам’ятку. Це церква Симеона Стовпника, яка розташована у колишньому передмісті Пустомит Лісневичах. У цьому (2013) році церква відзначала своє двохсотліття, не дивлячись на те, що побудували її у 1828 році. Так свідчить напис на храмі, а от деякі історики свідчать про 1813 рік. Головне – знайти привід для свята. Крім яскравого жовтого сонця на фронтоні, можна сказати, церква нічим не вирізняється. Але, не дивлячись на це, вона є пам’яткою архітектури національного значення. Знайти її просто. Наліво від палацу, якщо стояти до нього обличчям, веде доріжка, яка приведе вас у Лісневичі. Йти до церкви від палацу хвилин 10-15.

Крім двох названих, є у Пустомитах ще декілька старих будівель, які ми не побачили. Церква Миколая (1908), залишки палацу у все тих же Лисневичах (ХІХ ст.) та поодинока старовинна забудова. Негусто.

Тепер трошки історичної довідки. Точніше, пара фактів, тому що нема сенсу копіювати історію з інших доступних джерел.

Колись Пустимити були мінеральним курортом. Здавна тут було джерело сірчистої води. У 1879 році за ініціативи власника міста Лонгіна Дунки доктор Вонсович зробив хімічний аналіз води, на основі якого у 1880 році було отримано дозвіл на відкриття купального закладу. Курортом Пустомити були до 1914 року. Джерела тут є і зараз, але курортів, на жаль, нема.

У околицях Пустомит існують великі поклади вапняку. У 1887 році тут були збудовані дві великі печі для випалювання вапна. Піч є символом міста – її зображено на міському гербі.

Доїхати до Пустомит дуже просто: від львівського приміського вокзалу одна за одною їдуть сюди маршрутки.

Липень 2013