Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Чорнотичі

Чорнотичі

Якщо їхати з Чернігова до Новгорода-Сіверського (чи навпаки), десь на середині шляху привертає увагу симпатична дерев’яна церква з високою стрункою дзвіницею. Це храм Димитрія Ростовського у селі Чорнотичі.

Чорнотичі – село Сосницького району Чернігівської області. Вперше згадується у 1666 році. Про походження назви села є дві версії: від місцевої річки Чорнотеч та від тутешніх родючих чорноземів.

Відомо, що у 1709 році село належало Дорошенкам. Тоді у Чорнотичах було дві церкви: Спаська із братством козаків та Успенська. Пізніше – Дмитрівська та Покровська. У 1866 році в Чорнотичах налічувалось 284 двори і 2031 житель, була поштова станція.

Сучасна церква Дмитра Ростовського була зведена у 1910 році паном Домонтовичем і названа так на честь Дмитра (або Димитрія) Ростовського.

Димитрій Ростовський (в миру Данило Савич Туптало) – митрополит, проповідник, письменник, святий Руської православної церкви. Народився він у 1651 році в Макарові на Київщині, навчався у Києво-Могилянській академії. Після постригу став ченцем Кирилівського монастиря у Києві, потім був ігуменом і проповідником у різних монастирях України, придворним проповідником гетьмана Івана Самойловича.
У 1701 році був призначений митрополитом у Тобольську, а з 1702 році стає митрополитом Ростовським та Ярославльським. Заслуги Данила Туптала перед російською церквою дуже великі. У 1702 році він відкрив у Ростові школу для священнослужителів. У школі викладалися граматика, латинська і давньогрецька мови, нотний спів, віршування, риторика, тобто навчання було побудовано за тогочасними українськими принципами.
Залишив він по собі великий літературний богословський спадок. «Руно орошенное» (1680) – перший з його творів, що дійшли до нас, був збірником сказань про чудеса чудотворного образу Богоматері в Чернігівському Троїцько-Іллінському монастирі. У 1684 році в Києво-Печерській лаврі він почав трудитися над «Четьями-Мінеями» (Місяцесловом), які закінчив лише в Ростові в 1705 році. Туптало використовував у своїй роботі руські, латинські, грецькі, польські джерела. Автор не просто збирав їх воєдино – багато з житій можуть вважатися оригінальними агіографічними творами.
Мовою богословських праць Данила Туптала була церковнослов'янська з використанням українізмів, а проповідував він народною мовою.
У 1757 році Данило Туптало був канонізований російською церквою.


Церква у Чорнотичах має три престоли: центральний престол Димитрія Ростовського, боковий лівий престол Феодосія Сергіївського і боковий правий престол на честь Покрови Божої Матері. Висота храму – 35 метрів.

Не дивлячись на те, що церква є достатньо традиційною з архітектурної точки зору, все ж таки вона вирізняється своїми великими розмірами та цікавим інтер’єром. Адже у радянські часи вона була діючою, і сюди завозилися ікони і все інше з навколишніх церков, що закривалися.
А ще ця церква включена у програму різних паломництв вірян по Чернігівщині.

Жовтень 2012