Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Закарпатська область / Голубине

Голубине

Село Голубине знаходиться у 5 км від Сваляви. Якщо ви колись будете відпочивати у будь-якому з місцевих санаторіїв, ваш шлях обов’язково буде проходити Голубиним.

Вперше село згадується у 1430 р.

Крізь Голубине проходить дорога уздовж річки Пиня. Цей шлях у різні часи мав стратегічне значення. І під час Першої і Другої світових тут постійно проходили військові колони. Або, наприклад, тут проходила російська армія, яку було кинуто на допомогу австрійській владі, що хотіла придушити угорське антигабсбурзьке повстання 1848-1849 рр. Цікавий факт: коли армія поверталася назад, то російські солдати пограбували місцеву голубинську церкву.

Церква (на фото нижче) і до цього дня стоїть у Голубиному, і на ній є старовинна табличка, на якій вказано, що побудована вона у 1824 р. Крім цієї, є у селі ще одна церква – греко-католицька, збудована у 2007 р.

Ще з цікавого про село можна відзначити, що у 1886 р. тут народився Григорій Ігнатій Жаткович, який був першим губернатором Підкарпатської Русі.

Як відомо, Свалявський район Закарпаття славиться своїми мінеральними водами. От і у Голубиному є джерела з «Лужанською» та «Поляною квасовою». Використання мінеральної води ведеться тут з 1878 р. з економії графів Шенборнів.

Серпень 2011