Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Білокриниця

Білокриниця

Білокриниця – це невеличке село під Кременцем на Тернопільщині, на березі річки Дядьківська Криниця. І було б нікому не відомим селом, якщо б не красивий неоготичний палац, який надає селу вигляду якоїсь заміської резиденції поблизу столиці.

Вперше Білокриниця згадується у 1438 р. у грамоті князя Свидригайла. Тоді ці землі належали кременецькому замку. У другій половині XVI ст. Білокриниця переходить у власність князів Збаразьких, які зводять тут мурований замок. Після Збаразьких власниками замку стають Вишневецькі.

У 1725 р. Урсула-Франциска з роду Вишневецьких вийшла заміж за Міхала-Казимира Радзивілла, таким чином Радзивілли стали новими власниками. До речі, хрещеним батьком Урсули був Іван Мазепа, який похрестив її у Білокриниці у 1705 р.

У 1806 р. замок був проданий шляхтичу Олександру Колонну-Чосновському. Він відновив замок, що занепав, але невдовзі споруда згоріла. У середині ХІХ ст. на руїнах старого замку був споруджений сучасний палац. Споруда мала дуже високу вартість, через що власник вимушений був її продати.

Покупцем став російський граф з Курської губернії Олександр Воронін. За його заповітом після його смерті у 1892 р. тут відкрилася сільськогосподарська школа, і профіль навчального закладу не змінився до сих пір: зараз тут діє лісотехнічний коледж. До речі, разом із палацом Воронін передав державі на влаштування школи 180 тис. карбованців, які він заробив на продажі лісу.

Ззовні палац не змінювався з часів графа Вороніна, але інтер'єр того часу майже не зберігся, лише у коридорах можна побачити готичні арки.

У приміщенні палацу влаштований невеличкий музей, а старовинний лісопарк у 1947 р. перетворився на навчальний дендропарк для студентів коледжу, які знущаються з дерев у суто навчальних цілях (якщо серйозно, то тут дуже гарно, і студенти – молодці, що роблять і підтримують всю цю красу). Зараз у дендропарку нараховується 360 видів дерев і чагарів.

Разом з парком, гуртожитками та господарськими спорудами територія коледжу займає близько 32 гектарів.

У селі збереглася церква Іоанна Богослова (1890), у стіну якої вмурована табличка з написом про те, що тут похований власник Білокриниці, таємний радник Олександр Воронін.

Доїхати до Білокриниці можна з Кременця: з центру міста йде маршрутка, їхати хвилин 10-15.
Збільшити зображення
Білокриниця. Палац, середина ХІХ ст.
Збільшити зображення
Білокриниця. Палац, середина ХІХ ст. В'їзна брама.
Збільшити зображення
Білокриниця. Маєток, середина ХІХ ст.
Збільшити зображення
Білокриниця. Прикраса у дендропарку.
Збільшити зображення
Білокриниця. Дендропарк.
Збільшити зображення
Білокриниця. Маєток, сер. ХІХ ст.
Збільшити зображення
Білокриниця. Маєток, сер. ХІХ ст.
Збільшити зображення
Білокриниця. Церква Іоанна Богослова, 1890.

Серпень 2008