Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Олесько

Олесько

Важко написати про Олесько щось нове та оригінальне. Майже всі чули про замок, майже всі там були, а хто не був, той бачив фото.

Для тих небагатьох, хто обмежився поки що фотографіями, відразу надаємо корисну інформацію. Адже Олесько, безумовно, – перше, що хочуть побачити гості Львова, яким вже Львів набрид, а додому їхати тільки завтра.

Почати треба з того, що ви шукаєте у Львові автостанцію №2, яка знаходиться на вулиці Хмельницького, 225. Якщо ви будете у центрі міста, сідайти на маршрутку з написом АС-2 на початку проспекту Чорновола за оперним театром і їдьте, власне, до АС.
На автостанції вам потрібні автобуси на Броди, які відправляються щопівгодини, а то й частіше. Сідаєте та їдете години так півтори-дві. Як побачите на дорозі великий костел з масивною дзвіницею та зеленими куполами, виходьте. То Олесько. До замку йти хвилин п'ять. До речі, деякі маршрутки, теж на Броди, доїжджають під самий замок. Але вони ходять рідко. Та й що, п’ять хвилин важко пішки пройти?

Зауважимо, що у понеділок замок не працює, навіть якщо це якийсь дуже туристичний день у Львові (День Незалежності, наприклад), і юрби туристів пруться у то Олесько. Вам доведеться обмежитися тільки фотографією замку здалеку, але то ж – не те! А працює замок з 10.00 (у сб. та нд. – з 11.00) до 17.00. Вартість квитка – 20 грн. (2013 р.).
От, власне, і все, що вам потрібно, щоб без проблем відвідати Олеський замок.

Історію Олеська і замку ви можете прочитати на окремій сторінці. А тут ми вам трошки розповімо про замок як музей.

Олеський замок, мабуть, входить до трійки найбільш відомих і популярних західноукраїнських фортець разом із замком «Паланок» у Мукачевому та фортецею у Кам’янці-Подільському.

Мабуть, багато хто чув про туристичний маршрут «Золота підкова Львівщини», до якого входять три замки: у Олеську, Підгірцях і Золочеві. І саме Олеський замок є основою цієї «підкови», адже на основі його колекції й були створені експозиції в інших двох. Відрізняється Олеський замок від своїх «колег» тим, що він є першою в Україні саме руською (від слова «Русь») фортецею, а от інші замки мають більш пізнє польське походження. І саме завдяки цьому він є для нас найдорожчим.

Скажемо чесно: Олеський замок не здається чимось видатним з точки зору архітектури – є в Україні замки набагато цікавіші. А от його начинка вигідно відрізняється. Адже тут зберігаються унікальні експонати, які були зібрані у тому числі й у інших замках: підгорецькому, бережанському, роздільському тощо, які стоять нині пустками. До того ж музей «Олеський замок» є філією Львівської національної галереї мистецтв, завдяки чому тут і створена цікава експозиція.

Тут є стародавні українські ікони, живописні полотна, зразки дерев'яної скульптури XIV-ХІХ ст., східноєвропейські гобелени доби бароко та маньєризму, меблі тощо. Особливо привертають увагу два старовинні дерев’яні іконостаси, виконані з надзвичайною пишністю, а також монументальна картина Мартина Альтамонте «Битва під Віднем» (1688) розміром 8х8 м. Особливу вартість має збірка скульптури XVI-XVIII ст., українського портрету XVІ-XІХ ст.

Замок відвідують багато туристів. Наприклад, поляків. Для них Олесько – знакове місце. Адже, крім усього, тут у 1629 р. народився один з найвидатніших королів Речі Посполитої Ян ІІІ Собеський. Є легенда, що під час його народження була страшна гроза. Коли новонародженого поклали на мармуровий стіл, то від страшного грому стіл тріснув. Це було сприйнято як знак майбутньої могутності дитини. А ще у той час на Олесько наступали татари. До речі, короля Яна називали «Гроза турок».

Королівська резиденція розташована у мальовничому місці на горі. Звідси відкриваються чудові краєвиди на багато кілометрів. Навколо замку розбитий парк, у якому є цікаві скульптури: традиційні старовинні та абстрактні сучасні.

Також хочемо відзначити дуже приємний ресторан, який знаходиться у самому замку. Цікавий інтер’єр, непогана кухня, а головне – дуже смачні наливки у великому асортименті. Радимо скуштувати декілька, щоб порівняти. Хоча смачні – всі.

Зауважимо, що Олесько – це не тільки замок. Поруч з фортецею розташований монастир капуцинів з костелом Св. Йосипа (1739, арх. Мартин Добравський). Монастир входить до складу музею, у ньому розташовані музейні фонди. А при в’їзді до Олеська на трасі стоїть монументальний костел Святої Трійці (1545).

Травень 2006, вересень 2011