Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Велика Димерка

Велика Димерка

Вперше Димерка згадується у 1392 р. як поселення остерського замку, потім у документах за 1552 р. згадується як «поселення, звільнене від сплати податків, бо було дуже розорене татарами Манглі-Гірея у 1482 р.» З 1624 р. право власності на Димерку отримує княжна Анна Корецька. У 1630 р. під час повстання Тараса Трясила козаки напали на загони шляхти і розбили їх під Димеркою.

З 1680 р. за указом царя Федора Олексійовича «село Здимеров за деревней Богдановкой» закріплене за Києво-Печерською Лаврою. З матеріалів перепису 1767 р. відомо, що «Димерка – монастирське село, тут розташований монастирський будинок, церква Покрови стара, при церкві школа. Був у селі госпіталь, у якому проживали знедолені люди».

У 1744 р. імператриця Єлизавета Петрівна проїжджала крізь село, а у 1787 р., як свідчать церковні книги, Катерина ІІ зупинялася у монастирському дворі.

У 1868 р. з боку Ніжина пішов перший потяг у бік Броварів новозбудованою залізницею, яка проходила Димеркою. Участь у будівництві залізниці брали мешканці села.

Наприкінці ХІХ ст. у селі було засновано школу, а на поч. ХХ – фельдшерський пункт.

У 1923 р. село було перейменовано на Велику Димерку, а у 1924 р. стало райцентром.

Зараз Велика Димера є селищем міського типу у Броварському районі Київської області. Мешкає тут 9,6 тис. жителів.

У селищі збереглася Свято-Покровська церква, збудована у 1782 та освячена у 1785 р. Це не перший димерський храм. Історики кажуть про церкву, що стояла тут ще до 1564 р., і у якій велися книги до 1784 р.

Потрапити до церкви можна двома шляхами: маршруткою з Києва (ст. м. Лісова) до центру селища, звідки йти до церкви хвилин 15. Або ж електричкою на Ніжин, яка зупиняється у Димерці двічі: на станціях Парникова і, власне, Димерка. Тільки йти від обох станцій до церкви не менше 40 хвилин.

Червень 2010