Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Новгород-Сіверський / Історія Новгорода-Сіверського

Історія Новгорода-Сіверського

Перша літописна згадка про „Новий городок у землі Сіверський” міститься у „Повчанні Володимира Мономаха своїм дітям” у зв’язку з описом поразки біля цього містечка половецького загону у 1078 р.

У кінці ХІ ст. за рішенням з’їзду руських князів у Любечі (1097) Новгород-Сіверський став столицею Сіверського князівства, до якого належали землі у середній течії Десни та по річках Снову і Сейму, а також частково курські та території в’ятичів.

Протягом століть місто було могутньою фортецею, що протистояла не одному завойовнику. Саме це на гербі міста символізують міцні мури з баштою і зброя – золоті спис та шабля. З легендарних часів потрапила на клейноди і зоря, що увінчує вежу. Можливо вона є символом тої зорі, що провістила народження Ісуса Христа. Адже 200 років тому невідомий літописець – автор загадкової "Історії русів”, посилаючись на стародавні літописи, написав, що після того, як апостол Андрій Первозваний провістив Божу Благодать над Києвом, "Сей же апостол рікою Десною був тоді і в Новгороді-Сіверському, Благовістив Євангелієм”. Всі ці символи були затверджені на міському гербі, наданому в 1620 р. з привілеєм польського короля Сигізмунда ІІІ разом з магдебурзьким правом. Новгород-Сіверський став першим містом Чернігівщини, що отримало власний герб.

У цей час Новгород-Сіверський складався з дитинця, окольного міста і неукріплених посадів. Крім того, навколо розміщувалися численні князівські заміські садиби та села, багато з яких згадувалися в літописах.

Дитинець Новгорода-Сіверського містився на обривистій терасі, що здіймається над Десною майже на 50 метрів. Ця тераса неправильної форми площею близько 2 га мала чудові природні укріплення з трьох боків – деснянську кручу та глибокі й широкі яри. Тільки з півдня тераса, на якій знаходився дитинець, з’єднувалася з плато. Якраз на ньому, укріпленому валами та ровами перешийку, і знаходився єдиний в’їзд у замок. Дорога проходила по насипу, що тягнувся з дна яру.

Наприкінці ХІ – на поч. ХІІ ст. оборонні споруди дитинця перебудовано, потужність земляних укріплень збільшена майже удвічі. Князівський двір знаходився якраз у центрі дитинця, а поруч височів кам’яний собор Архістратига Михайла, який згадується в літописах під 1179 р. Серед численних археологічних знахідок тих часів – печатка князя Святослава Ярославича, на якій зображені сам князь та його небесний покровитель святий Микола.

Дитинець з трьох боків підковою охоплювало окольне місто. Воно займало територію близько 30 га і мало свою систему укріплень з кількома брамами. Літопис називає Чернігівські та Курські ворота. Писемні джерела згадують також Острозькі ворота, що вели до окремого району міста – Острогу, який займав площу 5 га та був укріплений лише частоколом. Саме тут у 1086 р. було збудовано ще одну кам’яну церкву – Микільську. До стін окольного міста примикали неукріплені посади, де жили переважно купці та ремісники.

Численні міжусобні війни, чужоземні нападники та невблаганний час зруйнували майже всі свідчення сивої давнини Новгорода-Сіверського. Так, на місці зруйнованої кам’яної церкви Святого Миколая (ХІ ст.) у 1762 р. у традиційному народному стилі збудовано дерев’яну однойменну церкву. Вона збереглася до наших днів і вражає гостей міста єдністю з природним оточенням. Інший міський храм – Успенський собор – має не менш давню історію. Місце, на якому стоїть собор, здавен було ритуальним. За переказами, саме тут стояли ідоли в дохристиянську епоху. Після хрещення цих земель на місці капища було збудовано храм на честь Богородиці (ХІ-ХІІ ст.). Коли було зведено будівлю собору, що прикрашає місто в наші дні, точно невідомо. Є відомості про закладання храму ще у ХVII ст., та дуже скоро роботи було зупинено. Відновили їх лише у 1721 р., але будівництво велося дуже повільно. Точно відомо лише те, що один з вівтарів собору був освячений у 1701 р. У пізніші часи храм декілька разів перебудовувався. Так, у 1820 р. було замінено бані та прибудовано дзвіницю.

Своєрідність сучасному місту надають і пам’ятки цивільної архітектури XVIII-ХІХ ст. Серед них і тріумфальна арка. Вона була споруджена на кошти дворян та купецтва до приїзду імператриці Катерини ІІ у Новгород-Сіверський як центр намісництва, і тому була прикрашена гербами 10 повітів, що входили тоді до його складу. З тих же часів (кін. ХVІІІ ст.) збереглися у центрі міста і торгові ряди, збудовані на замовлення місцевих купців. Вони і зараз виконують своє призначення. Особливий колорит мають будівлі ХІХ ст. З історією цих будинків пов’язано багато славних імен.

Життя більшості видатних жителів Новгорода-Сіверського пов’язані з будинком колишньої чоловічої гімназії. Її було створено у 1804 р. на базі народного училища, відкритого у 1789 р. Тривалий час ця гімназія була центром освіти всієї Чернігівської губернії. Серед випускників цього закладу – видатний учений свого часу, історик і природознавець, перший ректор Київського університету Михайло Максимович (1804-1873), український письменник Пантелеймон Куліш (1819-1897), педагог Костянтин Ушинський (1824-1871), археолог, професор Дмитро Самоквасов (1843-1911). У будинку колишньої гімназії, збудованому у 40-х рр. ХІХ ст., і зараз міститься навчальний заклад – гімназія для обдарованих дітей.

З сайту Музея-заповідника «Слова о полку Ігоревім»

Сучасний Новгород-Сіверський
Готелі Новгорода-Сіверського