Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Вишгород / Історія Вишгорода

Історія Вишгорода

Давній Вишгород виник у Х ст., на високих пагорбах правого берега Дніпра вище Києва і гирла Десни, біля важливої переправи на торгівельних шляхах.

З самого початку Вишгородбудувався як місто-фортеця, що було оточене потужними дерево-земляними укріпленнями: валами, ровами, ескарпами. У місто вели три дороги: зі сходу – з долини Дніпра і перевозу; з півдня – з Києва; з півночі – з Поліського шляху.

Площа міста перед татарською навалою становила не менше 80 га. Як усі великі міста Київської Русі, Вишгород поділявся на княжу частину – дитинець, кремль та посад – ремісничі житлові квартали, що були як у межах укріплень, так і поза ними у долині Дніпра.

Вишгород був найближчою до столиці резиденцією великих київських князів. У Х ст. його називали на честь великої княгині – "град Волзин", тобто Ольжин. Як відомо з літопису, княгиня Ольга мала тут свою резиденцію. Місто часто згадується у літописах разом з іншими значними містами Київської Русі.

У 1015 р. був убитий князь Борис Володимирович, тіло його було перевезене у Вишгород і поховане у церкві Святого Василя. У 1020 р. у Вишгород були перенесені останки його рідного брата Гліба. Поховані вони були поруч.
У 1115 р. онуки Ярослава Святополк, Володимир Мономах та чернігівський Олег Святославич побудували у Вишгороді великий кам'яний собор та оздобили поховання князів, які є першими руськими святими, золотом і коштовностями. Це був найбільший храм Київської Русі. До нашого часу збереглися його невеликі залишки.

Роль Вишгорода, як значного духовного, релігійного центра підтримувалась авторитетом як митрополітів, так і світською владою, особливо великими київськими, чернігівськими та переяславськими князями.

У 1072 р. тут відбувався князівський з’їзд, де була прийнята так звана «Правда Ярославичів».

З кін. ХІ – поч. ХІІ ст. місто стало значним економічним центром Середньої Наддніпрянщини, тут швидко розвивалися гончарне, залізоробне та ювелірне виробництво. Вишгород став об'єктом пожалування, але не перетворився на окреме удільне князівство, а залишився передмістям Києва. У Вишгороді знаходились ставленики великого київського князя на правах воєвод: Ярополк Ізяславич, Всеволод Мстиславич, Вячеслав Володимирович, Андрій Юр'євич та ін. Була тут і своя посадська влада – тисяцький, який здійснював і поєднував адміністративне керівництво, поліцейські функції та функції визиску. У цей же час були побудовані нові укріплення міста. У 1115 р. Володимир Мономах побудував під Вишгородом перший мост через Дніпро.

Із сер. ХІІ ст. роль Вишгорода поступово знижується. У 1155 р. його самовільно залишив князь Андрій Боголюбський. У 1169 р. місто стало плацдармом для розгрому Києва одинадцятьма князями-союзниками на чолі з сином вже володимирського князя Андрія Боголюбського. У 1172 р. місто витримує дев'ятитижневу облогу коаліції з 20 князів.

Смоленські Ростиславичі, у руках яких перебувало місто у 2-й половині ХІІ ст. (Давид Ростиславич – 1180 р., Мстислав Давидович – 1187 р. тощо) для зміцнення ролі своїх смоленських володінь переносять останки Бориса і Гліба під Смоленськ, і духовна роль Вишгорода занепадає. Востаннє місто згадується близько 1214 р., коли точилася боротьба між новгородськими та київськими князями, Вишгородці стали на бік київського князя Мстислава Мстиславича. У 1240 р. місто розділило участь Києва та інших міст Середньої Наддніпрянщини: було знищене військами Батия.

Після монголо-татарської навали життя у місті поступово відроджується. За литовських часів Вишгород був невеликим містечком. Знову зруйноване татарами у 1482 р., у документах ХV-ХVІ ст. згадується як проста "прикоморня", а в ревізії Київського замку 1543 р. як "земля пуста, людьми неоселена".

У ХVІІ ст. Вишгородські землі надаються як вислуга різним людям. У люстраціях (описах) 1616 та 1622 рр. згадується як містечко укріплене замком з населенням у 100 дворів, з відновленою дерев'яною церквою Бориса і Гліба. Але визвольна війна 1648-1657 рр. і Руїна, що прийшла слідом за нею, остаточно зруйнували Вишгород як міський населенний пункт.

У ХVІІІ ст. Вишгород – звичайне київське село, де мешкало у 47 хатах 228 селян (1787 р.). Через півстоліття тут було півсотні дворів та 700 людей чоловічої та жіночої статі. Таким Вишгород залишався і у середині ХІХ ст., коли протоієрей М. Сікачинський за проектом відомого архітектора Костянтина Тона побудував на фундаментах давнього Борисоглібського собору цегляну церкву з дзвіницею та церковно-приходську школу.

Епоха капіталізму прийшла у Вишгород разом із цегляними заводами Л. Черноярова, Ф. Березовського та найманою працею. Головною продукцією була вогнетривка цегла – межигірка. Більшість працюючих на заводах – із сусідніх губерній. У невеликій кількості працювали вишгородці і на Межигірській фаянсовій фабриці, яка діяла до 1885 р. і була відома своїм якісним фаянсом, що постачався навіть на імператорський стіл. У 1900 р. у Вишгороді мешкало півтори тисячі осіб у 272 подвір'ях, які займались городництвом, садівництвом, хатнім ремеслом та промислом.

У ХХ ст. Вишгород разом з усією Україною пережив і буремні роки революційних змагань, і Громадянську війну, і сталінські репресії, і жахливу окупацію віськами фашистської Німеччини. Як символ жахів останньої війни майже до кінця сторіччя стояла напівзруйнованою церква Бориса і Гліба, яка пам'ятає історичні події листопада 1943 р., коли укотре Вишгород став плацдармом для штурму Києва.

У повоєнну епоху життя у місті пожвавилося завдяки будівництву Київської ГЄС – однієї з найбільших на той час теплоелетроцентралей Європи.

Зараз у Вишгороді мешкає бл. 27,8 тис. жителів.