Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Микулинці

Микулинці

Ми тут промоніторили, що Інтернет пише про Микулинці, так жодна стаття не обходиться без згадки про місцеве пиво. Згадаємо і ми. Пиво дійсно класне. Але коли ми нарешті потрапила у Микулинці (квітень, 2010), і випала нагода нарешті випити "Микулинецького" безпосередньо "на місці подій", то не склалося на жаль. Тому перейдемо відразу до історії.

Микулинці вперше згадуються у 1096 р. у «Повчанні Володимира Мономаха». У XІV ст. Микулинці у складі Галицько-Волинського князівства підпали під владу Польщі. У наступному столітті на містечко почастішали напади татар, тому тут у 1550 р. був збудований мурований замок, залишки якого збереглися до наших часів.

У 1595 р. Микулинці отримали статус міста з правом трьох щорічних ярмарків і кожного вівторка торгів. Жителі міста звільнялися від податків на 6 років, а приїжджим купцям дозволялося вести безмитну торгівлю. Однак ця грамота зникла під час польсько-турецької війни, тому на прохання власниці міста Людвики Потоцької (з Мнішків) у 1758 р. польський король Август ІІІ підтвердив за Микулинцями статус міста і магдебурзьке право.

У різні часи власниками міста були різні знамениті фамілії. У 1772 р. Микулинці відійшли до Австрії.
Це історія дуже коротко.

Тепер про архітектуру. Є у Микулинцях класична архітектурна трійця: костел (красень), замок (не дуже красень) і панський палац (трошки пошарпаний).

Палац був побудований у 60-ті рр. XVIII ст. власниками міста Потоцькими. Згодом маєток перейшов у власність барона Яна Конопки. У 1815 р. він задумав облаштувати тут бальнеологічну лікарню на зразок санаторіїв Баден-Бадена, тому що місцеві води й грязі мали лікувальні властивості (й мають до сих пір). Але ця ідея не мала гідного продовження, тому що Микулинці були розташовані на задвірках імперії, у якій існували багато місць де полікуватися й поближче.

Згодом зятем барона Яна Конопки став граф Мечислав Рей. І зараз палац нам відомий під назвою «палац Реїв». Ще відомо, що Мечислав Рей був власником микулинецької броварні, яка й досі варить вищезгадане вже пиво. А палац при Реях втратив первісного вигляду і був значно перебудований у сер. ХІХ ст. Зараз він зберігся у непоганому (порівняно з іншими) стані, і тут розміщена лікарня. Зауважимо, що більш цікаво виглядає палац саме з боку старовинного парку.

А на місцевому мальовничому, але захаращеному цвинтарі поручі із костелом збереглася могила графа Станіслава Рея та його родини (фото нижче праворуч).

Микулинецький Троїцький костел без перебільшення можна назвати одним з найкрасивіших в Україні. Побудований він був у 1761-1779 рр. за проектом архітектора А. Мошинського, який був чоловіком онучки Людвіки Потоцької, власниці Микулинців у той час.
Зараз костел перебуває у чудовому стані (принаймні, зовні), що не може не тішити, адже стан більшості пам’яток у Тернопільській області дуже критичний.

А ще у Микулинцях є замок. Побудований він був у середині XVI ст. через те, що місто у той час часто піддавалося нападам татар. Під час національно-визвольної війни 1648-1657 рр. фортеця зазнала руйнувань. На початку XIX ст. замок втратив своє оборонне значення. Власник містечка і навколишніх земель барон Конопка, перебудувавши давні житлові приміщення, створив у фортеці суконну фабрику. З кінця ХІХ ст. замок став занепадати, і поступово він руйнується і зараз (судячи з побаченого, у замку та біля нього місцева молодь влаштовує пікніки не без все того ж місцевого пива). А ще у замку живуть люди: тут до сих пір мешкає донька покоївки останньої власниці замку графині Рей.
Збільшити зображення
Микулинці. Троїцький костел, 1761-1779, арх. Август Мошинський.
Збільшити зображення
Микулинці. Палац Реїв, Сер. XVIII-XIX ст.
Збільшити зображення
Микулинці. Замок. XVI-XVIІ ст.
Збільшити зображення
Микулинці. Старовинний цвинтар.

Квітень 2010