Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Івано-Франківська область / Чесники

Чесники

Чесники – древнє село (вперше згадуються у 1368 р.), що знаходиться у Рогатинському районі Івано-Франківської області. Потрапити туди дуже легко: повз село проїжджають автобуси Тернопіль-Івано-Франківськ. Проїжджають вони дійсно «повз село», а до самого села треба трошки пройти ду-у-уже мальовничою крученою дорогою. Коли йдеш нею до Чесніків, то ліворуч усе село як на долоні: видно дахи хат, городи й лани, які нагадують різнокольорову клаптикову ковдру, а у центрі села, на пагорбі, височить велика Михайлівська церква (1911). До речі, приїхали ми сюди у сонячне Христове Воскресіння, тому тут у нас вперше випала нагода випробувати стару традицію, за якою на Великдень кожен бажаючий може залізти на дзвіницю та дзвонити у дзвони (ух-ти, який збіг звуків). Сподобалось!!!

Але метою нашого перебування у Чесниках була інша церква – Вознесіння. Тут треба зауважити, що у багатьох джерелах, може навіть у більшості, вона називається Миколаївською. А от охоронна табличка на стіні свічить про те, що вона Вознесенська. Повіримо табличці.

Отже, цей храм, безумовно, один з найцікавіших і найгарніших в Україні, хоча останнім часом він спотворений «євроремонтом». Це, до речі, дуже характерне явище для пам’яток архітектури Західної України. Їх «ремонтують» тими ж матеріалами і у той же спосіб, що й курники, автобусні зупинки та привокзальні ригайлівки. Тому треба напружуватися, включати фантазію і уявляти собі, як би виглядала будівля без металочерепиці, ондуліну, бляхи, вагонки, профнастилу та інших досягнень сучасною будіндустрії. Можна зробити простіше: зайти в Інтернет і пошукати фотки Вознесенського храму у старому вигляді (нового він набув зовсім нещодавно – у 2008 р.). Ви побачите – це небо і земля.

Але не будемо про сумне. На дверях храму ми побачили інформаційну довідку (чомусь з купою помилок) про храм. Тому дещо коротко напишемо тут і для вас. Церква Вознесіння була збудована у XIV ст. і довгий час виконувала функції не тільки власне храму, але й фортеці. І розташування її також про це свідчить – знаходиться церква на пагорбі, а навколо неї є щось типу рову. Хрест на куполі церкви має нижню перекладину у вигляді півмісяця – символ того, що вона боронила християн від мусульман. Ну і перемогла. Ще факт: у 1648 р. тут молилися козаки Хмельницького. Церква має дуже цінний іконостас, який ми, на жаль, не побачили. Ну і ще слід сказати, що храм цей осучаснювався декілька разів і до останньої «реставрації»: у XV та ХІХ ст.

Ще фото:
Збільшити зображення
Чесники. Церква Вознесіння, XIV ст.
Збільшити зображення
Чесники. Церква Вознесіння, XIV ст.
Збільшити зображення
Чесники. Церква Вознесіння, XIV ст.
Збільшити зображення
Чесники. Церква Вознесіння, XIV ст.

І останнє. Якщо ви думаєте, що тільки-но потрапивши у Чесники, ви відразу побачите Вознесенську церкву, то ви помиляєтесь. Знаходиться вона у самісінькому кінці села, попід лісом. Туди від Михайлівської церкви прямою дорогою треба довго йти. Або, якщо вам більше у житті пощастило, їхати.

Квітень 2010