Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Трускавець

Трускавець

Я полюбила Трускавець раз і назавжди. Цьому не завадили ані натовпи «хворих», ані шансон кожного вечора з усіх дірок, ані крикливе караоке на центральній площі, ані «курортна інфраструктура» на рівні «совка». Так, дійсно, Трускавець – місто контрастів. Контрастів між кількістю грошей, які приходять до цього міста від тисяч відпочиваючих, та роздовбаними дорогами, відсутністю води у водолікарнях, непрацюючими фонтанами, сміттям тощо. А навіщо ж ці гроші витрачати на такі дрібниці, коли можна просто покласти їх до кишені? Так «хазяї» Трускавця і роблять. А ми, українці, це їмо. І не тільки ми.

Але все одно я його люблю. Це я ложку дьогтю спочатку всипала, щоб потім покращити враження. Адже запам’ятовується останнє слово. Взагалі-то тут просто неймовірно. Західноукраїнські курорти відрізняються від метушливого Криму якоюсь такою ненав’язливістю, спокоєм і абсолютною відстороненістю від «мирського» життя. Тобто забуваєш повністю про те, звідки ти, коли у тебе відпустка закінчується і як твого начальника звати. Просто дихаєш свіжим повітрям (а воно тут таке, як ніде у іншому місці), їздиш на екскурсії (Трускавець дуже вдало розташований – зручно їздити по навколишнім цікавим місцям), одним словом, насолоджуєшся життям. І додому зовсім не хочеться.

Крім знаменитої «Нафтусі» і санаторіїв є у Трускавці ще дещо цікаве. Тут залишилося декілька старовинних будинків, так званих вілл, які представляють чудові зразки місцевої архітектури поч. ХХ ст. Є і сучасні цікаві споруди. Збереглися тут церква і костел ХІХ століття, а також є декілька нових культових споруд. Є у місті й музеї. Один з них – музей художника Івана Біласа, дуже цікавий, розташований у будинку старовинної вілли «Гопляна». Рекомендую. Музей історії Трускавця також розмістився у старовинному особняку. А ще мені дуже сподобався парк з оригінальними сучасними скульптурами, лавками, птахами і білочками.

А ще неймовірно талановиті вуличні музиканти! А ще величезна кількість ожини, грибів та горіхів! А ще неймовірно м’який та приємний мікроклімат! Одним словом, приїздіть до Трускавця. Адже тут мені навіть приходили думки, що у цьому місті варто поселитися на все життя. І багато хто зі мною згодний.
Збільшити зображення
Трускавець. Вілла "Олімпія", 1913.
Збільшити зображення
Трускавець.Вілла "Гопляна", 1924 (нині музей художника Івана Біласа).
Збільшити зображення
Трускавець. Вілла "Клюберг", 1907.
Збільшити зображення
Трускавець. Вілла "Саріуш", 1901 (нині Музей історії Трускавця).
Збільшити зображення
Трускавець. Вілла "Зося", 1895 (нині готель "Старий Відень").
Збільшити зображення
Трускавець. Костел Успіння, 1859-1860, арх. Адольф Кун.
Збільшити зображення
Трускавець. Церква Святого Миколая, 1861-1886, дзвіниця, 1920.
Збільшити зображення
Трускавець. Церква Покрови, 1995.

Липень-серпень 2008