Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Старе Село

Старе Село

Старе Село – це село. Тут можна поставити крапку. Це дійсно дуже маленький населений пункт, де мешкає близько двох тисяч людей. Знаходиться у декількох кілометрах від Львова, у Пустомитівському районі. Старе Село є залізничною станцією, і саме пасажири поїздів, що їдуть до Івано-Франківська, часто звертають увагу на знамениту старосільську пам’ятку – замок, довгі стіни якого тягнуться вздовж залізничної колії. Саме так ми вперше і побачили цей замок. І захотілося побачити його колись ближче. Щоб це зробити, необхідно сісти на маршрутку, яка їде з АС-5 міста Львова. Є маршрутка, яка їде до самого замку. А є такі, що проїжджають повз село по трасі, то треба буде пройтись десь хвилин з 20 до замку. Декілька разів на день до Старого Села зі Львова їде електричка.

Засноване Старе Село було онуком Ярослава Мудрого, князем Давидом Ігоровичем. Назви села в ті часи видозмінювалася: Черепинськ, Черепинка, Черепів. У 1448 році колишній Черепів уперше згадується як Старе Село.

Тепер трошки про сам замок. Є дві версії щодо року його заснування: 1642 та 1654. Думаємо, що це не так важливо, тим більше, що між цими датами усього якісь 12 років. Хоча, з іншого боку, саме в ці 12 років і відбулася українсько-польська війна, і саме у зв’язку з цим мабуть і існують такі розбіжності у датах побудови замку – у цей період багато будов страждало від козаків і відновлювалося заново.

У 1655 році, під час другого походу Богдана Хмельницького на Львів разом із московським воєводою Васілієм Бутурліним, фортеця витримала облогу козацьких загонів. А у 1672 році твердиня витримала вже турецьку облогу. Протягом XVIII століття замок переходив з рук у руки, і в цілому перебував у запустінні. У XIX ст. тут варили пиво й курили вино. Після того фортеця зовсім занепала.

Зараз фортеця має дуже жалюгідний вигляд і руйнується, що називається, не по днях, а по годинах. Мури фортеці поки що майже збережені по всій своїй довжині, огороджуючи площу більше ніж у два гектари. З шести веж, які увінчували колись шестигранну в плані фортецю, нині залишилося лише три. Причому, залишилися – це гучно сказано. Ренесансне оздоблення веж щоденно осипається. І якщо в Інтернеті ви побачите фотографії, наприклад, минулорічні, то зараз вже там все набагато гірше. Всередині є деякі рештки споруд, але й від того майже нічого не залишилося. Думаємо, що багато чого у господарствах місцевих мешканців збудовано за допомогою замкової цегли. Одним словом, старосільська фортеця – кандидат на зникнення №1 серед українських пам’яток. Якщо казати про якесь збереження, то мабуть доведеться все відбудовувати просто заново. А цього робити, ясна річ, ніхто не буде. Хочеться закликати людей від влади, від яких щось залежить, зробити кроків до збереження фортеці!
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.
Збільшити зображення
Старе Село. Фортеця, сер. XVII ст.

Серпень 2008