Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Івано-Франківська область / Рогатин

Рогатин

Рогатин – районний центр Івано-Франківської області, відомий з ХІІ ст. Походження назви міста пояснюється легендою про те, як дружина князя Ярослава Осмомисла, заблукавши у лісі, зустріла оленя. Тварина й вивела княгиню з лісу. На тому місці був заснований Рогатин. Назва, звичайно, від слова «рогач», тобто «олень».

Але ж найвідомішою легендою про місто є те, що воно є батьківщиною Насті Лісовської, відомої завдяки серіалам кожному українцю під іменем Роксолана. Батько Насті був місцевим священиком. Тут, у 1520 р., вона була взята у полон кримськими татарами. З позитивного про неї можна сказати, що це єдина султанша за багато століть, яка не носила чадру. А так Роксолана була великою інтриганкою і жорстокою людиною. До речі, за її правління у Стамбулі був страчений Дмитро Байда Вишевецький.

Магдебурзьке право Рогатин дістав у 1415 р. Найбільший розвиток міста припадає на наступне, XVI ст. Привілеї Рогатина як міста підтверджувалися декількома королями, тут був збудований замок, а також у Рогатині при церкві Різдва братами Юрієм та Іваном Рогатинцями було організоване братство за взірцем львівського, було відкрито школу, і тут був значний осередок іконописного мистецтва.

Також слід згадати, що Рогатин довгий час був осередком єврейства. У різні часи до 60% населення міста складали євреї. Під час Другої світової війни німцями було знищено 3500 євреїв. У місті збереглися поодинокі залишки єврейських надгробків на старовинному цвинтарі поруч із Миколаївською церквою.

Зараз у Рогатині мешкає бл. 8000 жителів. Місто має значний туристичний потенціал, але, на жаль, не розвиває його. Тут збереглися: кам'яна церква Різдва Богородиці (XV-XVIII ст.), дерев'яні церкви Святого Духа (1598) та Миколая (1729), готично-ренесансний костел (XVІ-XVII ст.), старовинні житлові будинки.

Усі згадані пам’ятки розташовані недалеко одна від одної. Перебувають вони у непоганому стані. Церква Різдва та Миколаївський костел розташовані поруч із центральною площею, на якій стоїть пам’ятник Роксолані.
Церква Святого Духа – найвидатніша пам’ятка Рогатина й одна з найгарніших дерев’яних церков України. Розташована вона трохи далі від церкви Різдва, за нею. Задля того, щоб побачити цей храм, варто відвідати місто, адже у 2013 р. Святодухівську церкву було внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

А Миколаївська дерев’яна церква розташована у дуже мальовничому місці – на горі, з якої видно весь Рогатин. Слід зауважити, що ця церква, не дивлячись на довершену архітектуру, має зараз дещо «штучний» вигляд, тому що стіні її повністю оновлені новими дошками, а дах вкритий жахливою бляхою. (Церква Святого Духа теж частково оновлена, але там, слава Богу, ґонтовий дах залишили.)

Поруч з обома дерев'яними церквами є старовинні християнські цвинтарі, а поруч із Миколаївською є ще залишки єврейського цвинтаря.

Побачити фото пам’яток Рогатина можна у нашій галереї.
Збільшити зображення
Рогатин. Церква Святого Духа, 1598, дзвіниця, XIX ст.
Збільшити зображення
Рогатин. Церква Святого Духа, 1598, дзвіниця, XVIII ст.
Збільшити зображення
Рогатин. Миколаївська церква, 1729.
Збільшити зображення
Рогатин. Миколаївський костел, XVI-XVII ст.
Збільшити зображення
Рогатин. Миколаївський костел, XVI-XVII ст.
Збільшити зображення
Рогатин. Церква Різдва Богородиці, XV-XVІІІ ст.
Збільшити зображення
Рогатин. Памятник Роксолані, 1999.
Збільшити зображення
Рогатин. Залишки старовинного єврейського цвинтаря.

Квітень 2010