Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Івано-Франківська область / Бубнище: Скелі Довбуша

Бубнище: Скелі Довбуша

Скелі Довбуша – це пам’ятка природи, розташована на висоті 668 м над рівнем моря неподалік від села Бубнище у Долинському районі Івано-Франківської області.

Скелі Довбуша являють собою скелясті виступи каменю-пісковику заввишки до 90 м, які утворилися тут понад 70 млн. років тому. Територія пам’ятки поросла буковим та смерековим лісом.

За археологічними даними, до поширення християнства тут існувало язичницьке капище, а пізніше тут, ймовірно, був заснований християнський монастир. У XVIIІ ст. це місце облюбували загони карпатського Робін Гуда Олекси Довбуша. Тут переховували вони свої скарби і переховувалися самі. (Взагалі, складається враження, що у Карпатах нема такого каменю, який не був би пов'язаний з ім’ям Олекси.)

Комплекс – це мальовниче скупчення каменів, розкиданих на порівняно невеликій території. Окремі каміння стоять у вигляді свічок у віддалені від основного комплексу. Ці камені рясно обвішані молодими альпіністами, а також хрестами та меморіальними табличками у пам’ять про їхніх попередників. Чесно кажучи, не розуміємо таких розваг. Але кожному своє... Так от, ці камені мають свої назви: Відьма, Броненосець тощо.

Основна частина комплексу – це таке собі скупчення кам’яних брил. У стінах скель вирубано декілька печер невеликого розміру. За даними істориків, зроблені були печери у Х ст. У той час і ще декілька століть потому комплекс слугував фортецею. Печери були місцем проживання, переховування скарбів, була й печера-стайня. Одна з печер має природне походження – це невелика ущелина, яка перекривалася дерев’яними колодами, для чого у стінах її вирубані спеціальні пази. Також у комплексі є криниця, вирубана у скелі, перекрита аркою. Зараз вона має глибину усього 4 метри, а раніше була набагато глибшою і слугувала великим резервуаром для дощової води.

Отже, ця природна фортеця не поступалася штучним – природа сама створила оборонний комплекс. Один з окремих високих каменів був, наприклад, сторожовою вежею (або ж донжоном, як кажуть розумні люди). Ще в Україні подібна фортеця є в селі Урич (Тустань).

Тепер про сучасний людський фактор. Ми була у Скелях Довбуша не самостійно, а з організованою екскурсією. Треба віддати належне нашому гіду Василю Петровичу, який не перетворив екскурсію в нудне пережовування фактів і цифр, а супроводив поїздку живою розповіддю «не під фонограму», додавши до тексту ще декламування віршів і виконання пісень. Ще запам’ятався традиційний для таких екскурсій прохід через Чортову ущелину. Це щось! Особливо для тих, чия вага перевищує норму: тут все відбувається, як у незабутньому мультику про Вінні-Пуха, коли він наївся в гостях у кролика. Дуже забавний атракціон.

Але ж що тут, як завжди, дратує? Як завжди, популярний об’єкт перетворений на засіб заробляння грошей з наступним складанням їх до кишені, і жодної копійчини на розвиток об’єкту. Територія сильно, як кажуть французькою мовою, засрана (у прямому і переносному сенсі). Тут є багато коней для катання туристів, так від продуктів їхньої життєдіяльності стоїть нестерпний сморід. Також тут існують різні колиби, які на туристах непогано заробляють, але ж чомусь не можуть впорядкувати територію навколо та зробити пару нормальних туалетів. До речі, відвідання однієї такої колиби входило у нашу екскурсію. Називається цей заклад... Ну, на численні прохання власників прибираємо його назву. Сподіваємося, вони виправилися.

Одним словом, при відвідуванні Скель Довбуша рекомендую абстрагуватися від сучасних «благ цивілізації» для туристів, і тоді ця прекрасна пам’ятка стане перед вами у всій своїй красі. Це дійсно прекрасно!!!

Ще фото:
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.
Збільшити зображення
Бубнище. Скелі Довбуша.

Липень 2008, серпень 2009

Про Олексу Довбуша