Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Ірпінь / Історія Ірпеня

Історія Ірпеня


Ірпінь – місто неподалік Києва, яке виникло завдяки початку будівництва залізниці Київ-Ковель у 1899 р., але заселена територія Приірпіння була набагато раніше.

До 1494 р. належить перша письмова згадка про місто на території Приірпіння – Гостомель. Великий литовський князь Олександр відібрав гостомельський маєток у шляхтича Сенька Володкевича та віддав його князю Івану Глинському. Пізніше Гостомель належав українському шляхтичу Семену Полозу.

Під 1506 р. вперше згадується село Романівка, яке зараз є частиною Ірпеня. Тут архімандрит Києво-Печерського монастиря Никифор Тур поселив селян. За письмовими джерелами відомо, що цю землю надав монастиреві Данило Галицький у 1240 р.

У 1651 р. згадується село Мостище, яке зараз також є частиною Ірпеня. Село належало київським монастирям.

З 1686 р. по річці Ірпінь проходив кордон між Московською державою та Річчю Посполитою, а після розділу Польщі у 1793 р. Приірпіння увійшло до складу Російської імперії.

На поч. ХІХ ст. на території Приірпіння почало зароджуватися промислове виробництво. У 1831 р. Гостомель придбав польський шляхтич Фелікс Березовський, який заснував тут шкіряний завод, цукроварню, гуральню, броварню. У 1865 р. київський купець Михайло Таранов збудував у Стоянці (нині – частина Ірпеня) паровий млин, а у 1868 р. поміщик Северин Сагатовський неподалік села Яблунька збудував цегельню, яка стала найбільшим підприємством на території Приірпіння. Крім цього, поміщиком Соколовським був відкритий шкіряний завод і водяний млин, а поміщик Пеховський спорудив паровий млин, крупорушку і лісопильню. У 1868 р. поміщик Остаф’єв відкрив цегельню у Мостищі.

У 1899 р. відбулася вирішальна для Приірпіння подія – було прийнято рішення про будівництво залізниці Київ-Ковель, і у 1990 р. роботи розпочалися. З 1902 р. на залізниці розпочався регулярний рух поїздів, і біля залізничного мосту через р. Ірпінь було збудовано роз’їзд Ірпінь, біля якого виникло селище. Тут мешкали будівельники, залізничники, лісоруби, кустарі та дрібні торговці.

З 1903 р. поселення у документах іменувалося Ірпінські дачі і входило до Ворзельської волості. Тут відкрилися склади, крамниці, трактири. Селище Ірпінь будувалося без архітектурного плану. Вулиці виникали завдяки тому, що у лісі просто вирубувалися просіки. Їх називали лініями – перша лінія, друга лінія тощо. Ці назви збереглися і до цього дня.

У 1909 р. в Ірпені було відкрито двокласне училище, а у 1910 р. виникло Ірпінське товариство аматорів сценічного мистецтва, яке організовувало танцювальні вечори, читання лекцій, ставило спектаклі. У місті було споруджене приміщення для вистав. У 1912 р. в Ірпені був відкритий кінематограф із залом на 91 місце. У місті вирувало культурно-мистецьке життя: сюди приїжджали Леся Українка, Панас Мирний, Карпенко-Карий, Микола Лисенко, Марія Заньковецька, Микола Садовський, Панас Саксаганський та інші.

У 1914 р. залізничний роз’їзд став станцією, почався видобуток торфу. Було відкрито вищу початкову школу.

У 1918-1920 рр. Приірпіння було ареною боїв, у яких брали участь більшовики, білогвардійці та війська УНР.

У 1923 р. у зв’язку із ліквідацією волостей Ірпінь увійшов до Гостомельського району Київської губернії. Населення селища становило 1300 осіб. У 1929 р. населення Ірпеня становило вже бл. 2500 тис. осіб, а у 1932 – 3300 тис. осіб.

У тридцятих роках ХХ ст. Ірпінь завдяки природним умовам стає санаторно-курортною зоною. Тут було відкрито перший будинок відпочинку. Ірпінь стає дачним селищем. А у 1936 р. на колишній дачі київського купця Чоколова відкрився Будинок творчості письменників, який за свою історію бачив величезну кількість корифеїв радянської літератури.

З 24 серпня 1941 р. до 6 листопада 1943 р. Ірпінь перебував під німецькою окупацією.

У 1956 р. Ірпеню було надано статут міста районного значення у склад Києво-Святошинського району. Тут мешкало 12 тис. осіб. А у 1962 р. Ірпінь став містом обласного значення, якому підпорядковувалися населені пункти Буча, Ворзель, Гостомель, Коцюбинське. Було завершено формування сучасної території Приірпіння.

У 1977 р. у місті був відкритий історико-краєзнавчий музей. У 1996 р. на базі Ірпінського індустріального коледжу утворено Український фінансово-економічний інститут, а у 1999 р. на його базі була утворена Українська академія державної податкової служби України.

Зараз у Ірпені мешкає понаж 80 тис. осіб. Місто стрімко зростає, у тому числі завдяки тому, що багато киян обирають його місцем свого проживання.

Галерея Ірпеня
Готелі Ірпеня