Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Закарпатська область / Санаторій Карпати

Санаторій Карпати

Санаторій «Карпати» територіально знаходиться неподалік села Чинадійова (санаторій – сусідня з селом залізнична зупинка) на карпатських схилах (400 м над рівнем моря). Утворений санаторій був у 1946 р. і спеціалізується на лікуванні хворих на серцево-судинні захворювання.

Широкому загалу санаторій відомий передусім тим, що один з його корпусів розміщується в прекрасній споруді, що є пам’яткою архітектури ХІХ ст.

Це мисливський палац (або замок) графів Шенборнів, побудований в урочищі Берегвар у 1890-1895 рр. графом Ервіном-Фрідріхом Шенборном на місці дерев’яного мисливського будиночку 1840-го року. Палац оточує прекрасний парк англійського типу, закладений у 1848 р. У парку ростуть цінні породи дерев (самшит, канадська ялина, рожевий бук, японська сакура тощо). Окрасою парку є старовинний став з лілеями, зроблений у формі кордонів Австро-Угорської імперії.

У плануванні будівлі самого палацу є декілька особливостей. За основу концепції побудови архітектор Грессерсон узяв астрономічний рік: споруда має 365 вікон (кількість днів у році), 52 димоходи (кількість тижнів у році) і 12 входів (кількість місяців). Такий символізм був характерним для архітектури романтичного стилю. Автор дуже вдало поєднав елементи готики і ренесансу: у вигляді палацу є щось і від рицарських замків середньовіччя, і разом з тим він дуже легкий і повітряний.

Ззовні палац цікаво (хоча й не дуже рясно) декорований. По-перше, хочеться відзначити кольорові вітражі на релігійні теми. Також на стінах замку можна побачити декілька гербів. Наприклад, під годинником є барельєф у вигляді герба, де зображений лев із короною. Це ознака приналежності до найвищого католицького духовенства. Дійсно, родина Шенборнів дала багато високих церковних сановників. Ці землі, колишні володіння князя Ференца ІІ Ракоці, отримав архієпископ Лотар Франц Шенборн після придушення антигабсбурзького повстання у 1728 р. від цісаря Карла VI. А зараз кардиналом Австрії й архієпископом Відня є Кристоф Шенборн, нащадок цього давнього роду.
Всередині палацу також залишилися цікаві елементи декору. Тут у первинному вигляді зберігся один із залів, де можна побачити камін, обкладений старовинними кахлями, дерев’яні сходи, а також головну родзинку – химерну люстру у вигляді русалки із рогами.

Існує легенда, що свого часу палац хотів придбати рейхсмаршал Герман Герінг.

Як вже було сказано вище, зараз тут розміщується серцево-судинний санаторій «Карпати». Але всі бажаючі можуть потрапити на територію санаторію майже вільно. Чому «майже»? Тому що вхід сюди коштує 2 грн. Гуляти територією парку надзвичайно приємно. Особливо вражають столітні, наче казкові, дуби, по яким скачуть такі ж казкові ручні білки. Старовинний став, у якому цвітуть прекрасні білі лілеї, відразу викликає нестримне бажання заспівати пісню Атоса з фільму про мушкетерів («Есть в графском парке черный пру-у-уд, там лилии цвету-у-у-ут!!!») А ще тут є міні-звіринець, у якому живуть олені. Можна сказати, що це одне з найкрасивіших і найзатишніших місць у нашій країні. Тільки от хочеться зауважити, що не весь парк складає приємне враження: ті місця, куди зазвичай не заходять відпочивальники і туристи, дуже сильно забруднені купами сміття, яке, судячи з його (сміття) застарілого вигляду, давно вже не прибирають. А путівки до санаторію коштують чимало. Куди ж ідуть народні гроші? Хіба ж важко прибрати?

Також неможливо не відзначити залізничну станцію «Санаторій «Карпати». Будівля її споруджена у кінці ХІХ ст. і має вигляд, подібний до вигляду самого палацу. На станції зупиняються пасажирські поїзди, які йдуть до Ужгорода, а також приміські електропоїзди.
Збільшити зображення
Закарпаття. Палац графів Шенборнів, 1890-1895, арх. З. Грессерсон.
Збільшити зображення
Закарпаття. Палац графів Шенборнів, 1890-1895, арх. З. Грессерсон.
Збільшити зображення
Закарпаття. Палац графів Шенборнів, 1890-1895, арх. З. Грессерсон.
Збільшити зображення
Закарпаття. Палац графів Шенборнів, 1890-1895, арх. З. Грессерсон.
Збільшити зображення
Закарпаття. Парк у маєтку графів Шенборнів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Закарпаття. Парк у маєтку графів Шенборнів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Одна з кімнат у палаці Шенборнів, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Люстра у палаці Шенборнів, ХІХ ст.

Серпень 2010