Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Закарпатська область / Мукачево / Замок Паланок

Замок Паланок

У південно-західній частині Мукачева стоїть овіяний легендами і бойовою славою Мукачівський замок, одна з найцінніших пам'яток Закарпаття ХІV-ХVІІ століть. Замок розташований на горі вулканічного походження висотою 68 м і займає площу 13 930 кв. м.

Свою назву – «Паланок» – замок бере від так званого паланку – дубового частоколу, яким були укріплені рови навколо замку у ХVІІ ст.

Розташований замок на трьох терасах і складається з трьох частин. Найстаріший Верхній замок XIV-XVI ст. знаходиться на вершині гори, Середній XVII ст. – на терасі на 6 м нижче і Нижній замок теж XVII ст. – ще на 10 м нижче від Середнього. На початку XVIII ст. на четвертій терасі ще на 10 м нижче була збудована вежа для охорони воріт, а також дорога до замку по західному схилу гори. Ця дорога збереглася до наших днів, а вежа була зруйнована ще на початку XX ст., залишився тільки її фундамент.

Кожна частина замку оточена мурами 3-3,5 м завтовшки. У південній частині двору Верхнього замку є колодязь глибиною 85 м, яким користувалися до кінця ХІХ ст. Існує легенда, що з дна колодязя веде підземний хід до берега Латориці.

Точної дати заснування замку немає, але у документах, які датуються XI століттям, він уже згадується. На той час то була одна вежа – донжон, яка височила на горі. Належав замок угорським королям династії Арпадів, потім – династії Анжу.

З 1396 до 1414 року замком володів подільський князь Федір Коріатович, який отримав ці землі від короля Жигмонта. Він значно розбудовує і укріплює замок, перетворює його на свою резиденцію. У цей же час у скелястій горі був вирубаний вже згадуваний 85-метровий колодязь. Протягом ХV-ХVІ ст. замок знаходився у руках багатьох володарів, які проводять його розбудову й укріплення. У цей час в оборонній системі замку було 14 веж, а у верхній частині знаходився великий палац.

У 1633 р. Мукачівській замок придбав трансільванський князь Дьєрдь І Ракоці з правом успадкування. Князі династії Ракоці перетворили замок на столицю свого князівства і володіли ним до 1711 р.

Після смерті Дьєрдя І Ракоці у 1648 р. його дружина Жужанна Лорантфі продовжує реконструкцію замку і споруджує ще дві тераси – Середню і Нижню, а також зовнішнє оборонне кільце із ровами і частоколом-паланком. У 1649 р. у замку побували посланці гетьмана Богдана Хмельницького, які вели переговори з Дьєрдем ІІ Ракоці про спільні дії проти Польщі.

У 1680 р. замок перейшов у спадок до вдови князя Ференца І Ракоці хорватки Ілони Зріні. З часом вона вийшла заміж за графа Імре Текелі, який провадив антиавстрійську політику. Коли графа Текелі ув’язнили, Габсбурги вирішили повністю взяти під свій контроль Трансильванію. З 1685 до 1688 рр. замок переживає одну з найбільших облог, яку здійснили війська Габсбургів. Керувала обороною замку Ілона Зріні. Турецький султан за мужність, проявлену при обороні замку, нагородив трансильванську княгиню спеціальною грамотою – атмане. Це єдиний в історії Туреччини випадок нагородження жінки. Однак зрада підлеглих змусила княгиню капітулювати. Ілону насильно постригли в черниці і заточили до монастиря, а згодом надали можливість виїхати до Туреччини до свого чоловіка Імре Текелі.

Після захоплення замку австрійці його реконструювали, що зробило його найсильнішою фортецею на сході Австрійської імперії.

З 1703 до 1711 рр. Мукачеве стає центром військового повстання, яке увійшло в історію під назвою «війни куруців». Куруцами називали тоді всіх, хто був незадоволений австрійською монархією Габсбургів і її політикою, прихильників імперії називали лабанцями. Це було унікальне явище, бо простим повсталим народом керував сам трансільванський князь Ференц ІІ Ракоці – син Ілони Зріні.

Після поразки визвольної війни замок поступово втрачає своє стратегічне значення. У 1782 р. тут відкривається політична в’язниця Австрійської монархії, в якій протягом більше ніж 100 років перебувало понад 20 тисяч в’язнів. У липні 1847 р. замок-в’язницю відвідав видатний угорський поет Шандор Петефі. У 1896 р. в’язниця у замку була ліквідована. Замок поступово приходив у занепад та руйнувався.

У період Чехословацької республіки (1919-1938) у замку були розташовані військові частини. Під час Другої світової війни замок займають угорські війська. Після визволення від німців у 1944 р. та приєднання Закарпаття до СРСР у замку знаходилось профтехучилище. Нині в Мукачівському замку розміщений історичний музей.
Інформацію взято з офіційного сайту замку «Паланок»
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок "Паланок", XIV-XVII ст.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок "Паланок", XIV-XVII ст.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок "Паланок", XIV-XVII ст.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Ліворуч – приміщення Середнього замку, в центрі – водонапірна башта з годинником Верхнього замку.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Вхід до Верхнього замку.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Вхід до Верхнього замку.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Східний бастіон Верхнього замку.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Вид на Середній замок.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Вхід до Верхнього замку.
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст. Пам’ятник Федору Корятовичу (фрагмент). Корятович володів Поділлям у складі Великого князівства Литовського. У 1393 р. литовський князь Вітовт пішов походом на Поділля, тому що Корятович все більше виходив з підпорядкування. Князь Федір зазнав поразки і втік на Закарпаття, де став володарем Мукачівської та Маковецької домінії Угорського королівства. Якщо потриматися за палець Корятовича, то здійсниться бажання)).
Збільшити зображення
Мукачеве. Замок «Паланок», XIV-XVII ст.
Збільшити зображення
Мукачеве. Пам’ятник Ілоні Зріні та Ференцу ІІ Ракоці у замку «Паланок», ск. Пейтер Матле.

Серпень 2010

Про Мукачеве неофіційно
Історія Мукачева
Галерея Мукачева
Звіт про поїздку до Мукачева (2006)
Готелі Мукачева