Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Поморяни / Історія Поморян

Історія Поморян

Перша письмова згадка про Поморяни датується 1437 р. А ще у XIV ст. на місці, де зараз розташовані Поморяни, існував замок українських шляхтичів Свинок. Замок, а точніше дерев’яна фортеця, був побудований Миколою Свинкою, який отримав велику ділянку землі від короля Казимира IV Ягеллончика. Споруда не могла витримати напади волохів і турків, тому на початку XVI ст. за наказом подільського воєводи Яна з Сєнна було розпочато побудову кам’яного замку.

За «Поморянською Хронікою», першими жителями Поморян були 32 українські родини і дві єврейські.

У 1456 р. Поморяни отримали статус міста, а у 1504 – магдебурзьке право.

У 1619 р. власником замку став Якуб Собеський, батько польського короля Яна ІІІ Собєського. За Якуба Собєського замок почав зміцнюватися та розбудовуватися, а самі Поморяни досягли розквіту. У місті було відновлене магдебурзьке право, споруджено костел. У місті пожвавилася торгівля.

Поморянський замок не раз витримував затяжні облоги турків і татар, але під час другого походу турків на Львів у 1675 р. замок був спустошений. Згодом він був відбудований, але у 1684 р. знов зруйнований татарами. У наступні роки за сприяння короля Яна Собеського замок знову відновлено з руїн і значно укріплено. Замок витримав усі татарські напади і облоги протягом 1687-1695 рр.

У 1690 р. у Поморянах була побудована дерев’яна церква Пресвятої Богородиці з дзвіницею, що збереглася до цього дня.

З XVIII ст. замок почав втрачати оборонне значення. У 1789 р. він переходить до роду Прушинських. Нові власники закладають парк, розміщують теплиці з декоративними рослинами. Також Юзефом Прушинським була зібрана велика колекція творів мистецтва.

Останніми власниками замку були Потоцькі. Місцеві мешканці ще й досі пам’ятають Романа Потоцького, відомого дипломата, посла Речі Посполитої у США.

Після Другої світової війни у замку були розміщені радянські та партійні установи. Потім тут містилося ПТУ. В кінці 70-х рр. училище було відселене, а замок почав повільно руйнуватись, і сьогодні знаходиться в дуже жалюгідному стані, тобто є майже повною руїною.

Наприкінці 2016 р. у замку почалися ремонтні роботи з метою запобігання руйнації споруди.

Фотогалерея Поморян
Як доїхати до Поморян