Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Золочів / Історія Золочева

Історія Золочева

У ХІІ ст. на місці сучасного Золочева стояло місто Радече, яке було зруйноване монголо-татарами у ХІІІ ст. Перша письмова згадка саме про Золочів сягає 1423 р. Тоді Золочів перейшов від Кердеїв (відомий на Галичині рід) до Яна Менжика.

У 1427 р., в часи боярського правління, за Золочів велась судова суперечка у родині Щечонів. З тих часів залишився у місті так званий Золочівський двір – будинок власника міста, вимурований з каменю, який більше відомий як будинок убогих XVII ст. Саме тоді двір був переданий парафіяльному костелові для опіки над убогими.

У XV-XVII ст. Золочів успішно розвивається, незважаючи на численні татарські набіги. Золочів був оточений валом і ровом, додатково захищений фортецею на пагорбі. У 1523 році місто отримує Магдебурзьке право. А зручне його розташування сприяє розвитку торгівлі і ремесел.

Справжнім золотим часом для Золочева був період з кінця XVI до початку XVIII ст. За родини Собеських у місті будується новий замок, закладаються монастирі, церкви. В той час у Золочеві були 2 українські церкви, парафіяльний костел, вірменська церква, три монастирі – два латинські і монастир ОО Василіан. У 1634 році Якуб Собеський (батько майбутнього короля) заклав у місті кам’яний замок, який в даний час входить до Золотої Підкови Львівщини. Від давнини до наших днів залишилася церква Св. Миколая на лінії колишніх оборонних валів, з кінця XVI ст., зі слідами оборонної архітектури. За радянських часів у церкві був атеїстичний музей.

В 1649 році Золочів спалили татари, багато мешканців забрали у ясир. З цього часу місто занепало. 1671 року, перед війною з Туреччиною, майбутній польський король Ян Собеський перебудував та укріпив замок. Але у 1672 році турецькі війська після шестиденної облоги захопили замок та місто.

До 1737 року Золочів належав Собєським. Наступним власником став Сандомирський воєвода Тарла, а потім – Радзивіли.

З 1772 року Золочів – у складі Австрії. Австрійський уряд закрив два латинські монастирі. Один з них віддали під церкву українській громаді. Українська та польська громади обмінялися церквами. Так, поляки забрали собі новий храм (Успенський костел), а українці отримали церкву Воскресіння. За австрійських часів на місці колишніх оборонних валів закладаються так звані «спацери» – прогулянкові сквери.

З XVIII ст. зберігся некрополь – старий міський цвинтар, на якому збереглися поховання XVIІI – XX ст. тут поруч розташовані поховання січових стрільців, польських повстанців (учасників бойових дій 1918-1920 рр.), радянських воїнів, вояків УПА та німецьких військовополонених.

На початку ХІХ століття Золочів перейшов у власність графа Лукаша Комарницького. У 1834 році воно перейшло у власність австрійської корони. Австрійці поставили в місті постійний військовий гарнізон, а із замку зробили в'язницю (нею замок був з 1872 до 1954 року. У червні 1941 року тут НКВД-истами було закатовано 649 безвинних українців). Зручне розташування Золочева (на трасі між Львовом і Тернополем), відкриття залізниці у 1871 році, сприяли розвиткові міста у ХІХ ст. Сюди на постійне проживання їдуть заможні люди. Будинки, збудовані в ті часи, і досить вражають вишуканістю.

Історія Золочівщини ХІХ ст. також означена діяльністю видатного українця Маркіяна Шашкевича (1811-1843). Він разом із однодумцями Іваном Вагилевичем та Яковом Головацьким організував «Руську трійцю» – просвітительський гурток для, був натхненником видання першої книжки українською мовою. Будучи священиком, впровадив літургію українською мовою.

В 1918 році Золочів потрапив під владу Польщі, у 1939 – Радянського Союзу.

Галерея Золочева
Готелі Золочева