Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Стрий / Наша подорож до Стрия (29.04.2007)

Наша подорож до Стрия (29.04.2007)

Стрий вразив неочікувано великою кількістю чудової архітектури. В Інтернеті про це було обмаль інформації і тому заїзд до міста через нестачу часу у нас не планувався. Але все ж таки ми вимушені були заїхати сюди, і тут раптом зрозуміли, що наші сподівання встигнути побачити усе цікаве за півтори години виявилися марними. Але все ж таки дещо вдалося оглянути.

Запам’яталися старовинні будиночки на вулицях Народній, Стецька, Замковій, площі Ринок. Центральною «авеню» Стрия є вулиця Шевченка. На ній розташовані різні установи, магазини. Середмістя – це царство сецесії. Тут збереглося багато будинків кін. ХІХ-поч. ХХ ст., коли у Австро-Угорщині панував саме цей вишуканий стиль. Також радимо прогулятись вуличкою Івана Франка, яка забудована чудовими особняками. У Стрию, до речі, дуже добре представлена "гуцульська сецесія" з її черепичними дахами, схожими до стріх гуцульських дерев'яних церков.

Головною окрасою міста є костел Пресвятої Діви Марії, зведений ще у 1425 р. Зверніть увагу на правий бічний фасад цього храму – не Нотр-Дам де Парі, але теж дуже непогано і вишукано. Та й горгульї на фасаді тут є.

У місті є ще декілька культових споруд. Наприклад, церква Успіння Пресвятої Діви Марії (1836), яка колись була францисканським костелом. А на майдані Йосипа Сліпого розташована церква Благовіщення (церква на Ланах) початку ХХ ст. На вулиці Крушельницької, що неподалік вокзалу, височить ще одна помітна міська вертикаль – церква Cвятого Архістратига Михаїла (кін. ХІХ ст.), яка теж колись була костелом, але вже серафітським.
Біля церкви Михаїла красується колишній будинок товариства “Сокіл”, який зараз є будинком культури.

Однією з найкрасивіших будівель міста є Народний дім (1901), розташований на вулиці Народній. Він має дуже цікаву історію. На його сцені виступали Соломія Крушельницька, Микола Садовський, Марія Заньковецька та інші видатні артисти.

У 1918-1922 рр. тут діяв професійний театр. У різні часи в Народному домі розміщувалися різні просвітницькі та культурницькі українські організації.

А найцікавішим пам'ятником міста є монумент-триптих Шевченкові-Франкові-Лесі на майдані Незалежності. Хоча і сучасний, але дуже оригінальний, зроблений з художнім смаком.

У місті діють декілька музеїв, які, на жаль, ми не встигли відвідати, тому залишимо розповідь про них на наступний раз. Ну і не можемо не згадати, що Стрий – українська столиця секонд-хенду (це ми його назвали). Тут дуже багато великих і маленьких "Б/Утіків", які можна знайти на кожній вулиці.

На жаль, оббігли ми Стрий дуже швидкими темпами і можливо, що багато цікавого упустили. Але ж, як завжди, сподіваємося на повернення, тому що місто вимагає найприскіпливішої уваги та більш докладної, ніж ця, розповіді.

Р.С. Між іншим, в місті ростуть магнолії. Ми, на жаль, попали не в сезон, і це все, що залишилося від квітів.
Збільшити зображення
колишні магнолії...
     

Квітень 2007

Фотогалерея Стрия
Історія Стрия
Готелі Стрия