Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Стрий / Історія Стрия

Історія Стрия

Стрий виник на березі річки Стрий і взяв назву цієї річки, притоки Дністра. Назва річки походить від поєднання звуків "стр", що з прадавніх часів означає "протічна вода".

Перша письмова згадка про Стрий припадає на 1385 р. У 1387 р. польський король Владислав Ягайло подарував Стрийщину своєму братові Свидригайлові. У той час Стрий вже був значним економічним і адміністративним осередком. Поступово місто було оточено земляним валом і частоколом.

У 1431 р. Стрию надане магдебурзьке право. Керував справами міський магістрат на чолі з бургомістром.

У 1523 р. Стрий був знищений татарами. Для оборони від набігів у місті у ХVІ ст. побудований замок. Як оборонна споруда він проіснував до ХVІІІ ст.

У часи середньовіччя Стрий знаменитий як торговий центр. Це спричинило розвиток ремесел. В місті виникають і діють цехи кушнірів, гончарів, ткачів, шевців. Мешканці передмістя Стрия займаються сільським господарством.

У середині ХV ст. серед населення Стрия переважають українці. У місті в ті часи було 5 українських церков і 4 братства, діяли братські школи. У 1634 р. Стрий був знищений ще одним спустошливим набігом татар.

Великий вплив на життя Стрия мала визвольна війна під проводом Богдана Хмельницького. У 1657 р. козацьке військо прибуло до міста для об’єднання з полками угорського князя Д. Ракоці.

Внаслідок поділу Польщі у 1772 р. Стрий разом із усіє Галичиною потрапляє від владу Австрії. Під впливом революційних подій 1848 р. в Європі у Стрию активізується українська інтелігенція і утворює окружну Руську Раду.

У 1872-1875 рр. у Стрию будують залізницю. У місті створюються і діють паровозоремонтні майстерні, деревообробні підприємства, фабрика сірників "Ватра", підприємства для виготовлення і обладнання нафтодобувної промисловості.

Громадське життя українців Стрия пожвавлюється під кінець ХІХ ст. В місті створюються товариства "Руське касино", "Підгірська Рада", "Міщанська бесіда", а у 1892 р. – філія товариства "Просвіта". У 1901 р. на народні кошти у місті будується Народний дім. Активізація громадського і політичного життя міста відбувається під впливом діяльності д-ра Є.Олесницького, о.О.Бобикевича та о.О.Нижанківського.

З початком І світової війни у Стрию формується Легіон УСС. З вересня 1914 р. тут приймають присягу Українські Січові Стрільці.

З жовтня до травня 1915 р. Стрий перебуває під окупацією російської царської армії. 31 травня 1915 р. Стрий знову потрапляє під австро-угорське панування, яке триває до листопада 1918 р.

1 листопада 1918 р. у Стрию відбувся збройний переворот. У місті встановлюється влада ЗУНР. Українське врядування тривало до 19 травня 1919 р., після чого Стрий захоплюють польські війська.

За результатами підписання Ризького договору у 1921 р. Стрий у складі Західної України підпадає під владу Польщі.

17 вересня 1939 р. за німецько-радянською змовою Західна Україна (і Стрий у її складі) приєднана до Радянського Союзу. Радянська окупація у липні 1941 р. змінюється німецькою окупацією.

5 серпня 1944 р. у Стрий приходять радянські війська, які займають всю Західну Україну і включають її до складу СРСР.

У післявоєнний період місто Стрий стає великим промисловим центром Західної України. Своєму швидкому соціально-економічному розвитку Стрий завдячує зручному розташуванню на перехресті міжнародних залізничних та автомобільних шляхів. Промисловий потенціал міста створюють: машинобудівна, деревообробна, легка та харчова промисловості.

В кінці 80-х років в Радянському Союзі розпочинається національно-державотворчі процеси, що призводить до розпаду СРСР і утворення незалежних держав, серед них і держави Україна проголошеної 24 серпня 1991 р.

Стрияни, як ніхто, долучились до боротьби за українську державність. Саме у Стрию 14 березня 1990 р. над будинком міської ради вперше в Україні піднято національний синьо-жовтий прапор.

Інформація з офіційного сайту Стрийської міської ради

Фотогалерея Стрия
Наша подорож до Стрия
Готелі Стрия