Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Чернігів / Історія Чернігова

Історія Чернігова

Люди мешкали на території Чернігова ще за часів з неоліту і бронзи. За ранньої доби Чернігів був центром племені сіверян, а з ІХ ст. увійшов до складу Київської Русі.
Уперше Чернігів згадується в літописі під 907 роком. З ІХ-Х ст. до наших часів збереглися місця поховань князів і бояр (наприклад, Чорна Могила, Х в.).

У ХІ – ХІІІ ст. Чернігів був центром Чернігівського князівства. Перші князі: Мстислав Володимирович (побудував новий кам'яний княжий двір і почав будову Спаського собору), згодом Ярослав Мудрий, його син Святослав, родоначальник чернігівської династії, та інші. Наприкінці ХІ ст. в Чернігові постало єпископство.

Татарська навала перервала зростання Чернігова на тривалий час. Близько 1353 Чернігів підпав під владу Литви, з 1503 – Москви. Тоді побудовано фортецю і розбудовано також передгороддя. Чернігів не раз зазнавав руйнації від татар (зокрема 1482 і 1497).
У 1618 Чернігів перейшов до Речі Посполитої і був з 1635 головним містом Чернігівського воєводства. У 1623 місто отримало Магдебурзьке право. У 1646 році архімандрит Єлецького монастиря Кирило Ставровецький (Транквіліон) збудував першу друкарню в Чернігові.

Піднесення життя Чернігова почалося, коли він увійшов до складу козацько-гетьманської держави і став центром Чернігівського полку. На цей час припадає розквіт культурного життя Чернігова, він став одним з перших культурних центрів України. Культурне відродження Чернігова пов'язане з діяльністю архієпископа Лазаря Барановича, який переніс до Чернігова друкарню, закладену ним у Новгороді-Сіверському у 1675 році. Навколо Барановича утворився літературно-мистецький гурток. З ініціативи Л.Барановича й коштом гетьманського уряду й чернігівської козацької старшини, відновлено і перебудовано в бароковому стилі чернігівські пам'ятки, зокрема Троїцький собор. Особливе значення мало створення у 1700 році Чернігівського Колегіуму, який став одним з головних осередків освіти і науки Гетьманщини.

По ліквідації козацько-гетьманської держави Чернігів з 1782 став центром Чернігівського намісництва, у 1797 – Малоросійської губернії, а з 1808 – Чернігівської губернії. Тоді місто нараховувало бл. 4 000 мешканців. У той час у Чернігові діє дрібна місцева харчова промисловість, цегельні, свічковий і миловарний заводи тощо.

В кінці XVIII – поч. ХІХ ст. в Чернігові згуртувалося коло українських «дворянських патріотів», які боронили автономні права України й вимагали визнання дворянських прав для козацького стану. Вони досліджували історію України, збирали історичні документи, літописи й на підставі їх складали записки про історію й права українського шляхетства, які поширювали по всій території Лівобережної України.

В кінці ХІХ ст. культурне життя Чернігова значно активізувалося. Головними осередками його були: Чернігівське земство і його статистичний комітет, Губернська Архівна Комісія (заснована 1896 з ініціативи О.Лазаревського й Г.Милорадовича), яка у своїх «Трудах» видала в 1897 – 1915 багато документів, Музей Тарновського, подарований його фундатором В.Тарновським (молодшим). На межі ХІХ-ХХ ст. в Чернігові працювали письменники М.Коцюбинський (похований у місті), Б.Грінченко, В.Самійленко, М.Вороний, М.Чернявський, маляр І.Рашевський, історик В.Модзалевський та ін. Коло цих визначних діячів гуртувалася й виховувалася українська молодь, здебільше вихованці Чернігівської гімназії й Духовної семінарії. У 1916 засновано педагогічний інститут.

У 1917 році в Чернігові створені загони Вільного Козацтва і влада перейшла до Центральної Ради. В цей час пожвавилось українське культурне життя (в-во «Сіверянська думка», щоденник губернського земства «Чернігівщина», орган губернської Ради Селянських Депутатів «Народне Слово», укр. школи тощо). З березня 1918 до січня 1919 року місто було під владу уряду УНР. З кінця 1919 року в Ч. утвердилася радянська. влада. У 1925-1932 рр. Чернігів був центром Чернігівської округи. В 1932 році утворено Чернігівську область.

Фотогалерея Чернігова