Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Бережани / Історія Бережан

Історія Бережан

Вперше Бережани згадуються у 1375 р. як давньоруське поселення, яке привілеєм князя Опольчика було передано у власність бояринові Васькові Тептуховичу.

У 1530 р. король Сигізмунд І передає Бережани у власність руському воєводі Миколі Сенявському. В тому ж році місто отримує магдебурзьке право, а з цим правом додалося й право на проведення ярмарків і торгів, що позитивно вплинуло на економічний розвиток міста.

За часи володіння містом родиною Сенявських Бережани переживають справжнє архітектурне піднесення. Для оборони міста у 1534-1554 рр. Сенявський будує замок, який за красу і багатство ще у XVII ст. було названо Східним Вавелем. У спорудженні замку брали участь італійські та українські майстри. У дворі замку до цього дня збереглася справжня перлина архітектури XVI-VXII ст. – тринефна каплиця Святої Трійці, усипальниця роду Сенявських, інтер’єр якої прикрашали мистецькі роботи Генріха Горста, Германа Гутте ті Йоганна Пфістера.

Після смерті останнього представника родини Сенявських – Адама-Миколи, замок переходить у власність Софії Сенявської та її чоловіка Олександра Чарторийського. Так замок з 1726 р. потрапляє до родини Чарторийських. З другої половини XVIII ст. опиняється у руках Любомирських, і з 1816 р. переходить до родини Потоцьких.

Архітектурна система Бережан складалася протягом чотирьох століть і формувалася згідно із європейськими містобудівними канонами. Центральну частину міста формує ансамбль площі Ринок, архітектурною домінантою якої є ратуша. Постала вона на місці попередньої у 1803 р., а у 1811 р. була увінчана годинниковою вежею. До 1914 р. у цьому будинку розміщувалася гімназія, відкрита у 1805 р. за ініціативи княгині Ельжбети Любомирської. У гімназії навчалися письменники Маркіян Шашкевич, Рудольф Мох, Богдан Лепкий; провідники національної ідеї Ярослав Старух, Осип Дяків-Горновий, Дмитро Мирон-Орлик. Зараз у ратуші розміщений Музей книги, Краєзнавчий музей, Музей Богдана Лепкого, Музей сакрального мистецтва та Історії церкви.

Для духовного і національного піднесення міста на рубежі ХІХ-ХХ ст. багато зробили письменники Андрій Чайковський, Франц Косовський, Осип Маковей, композитор і диригент Остап Нижанківський. Тут композитор Денис Сичинський написав оперу «Роксолана».

У різні часи місто відвідали різні видатні постаті: Ференц Ракоці, Август ІІ, Ян ІІІ Собеський, Петро І, Іван Мазепа, Франц Йосиф, Симон Петлюра, Роман Шухевич.

У трьох кілометрах від Бережан знаходиться село Рай, де колись розташовувалася заміська резиденція Сенявських. Якщо вірити легендам, Микола Сенявський полюбляв упрягатися в сани й возити всіх охочих у Рай. І ось одного разу Петро I і Микола Сенявський – обидва здоровезні чоловіки – посперечалися, хто швидше доставить сани до Раю. Виграв російський самодержець. А кухарям, економам й іншій челяді, що обслуговувала Петра I у 1709 р., мальовничі види Раю так сподобалися, що вони із задоволенням втекли сюди, оселившись назавжди.

Крім знаменитого замку, у Бережанах збереглися численні пам’ятки архітектури, зокрема: парафіяльний костел Петра і Павла (1600-1625), Миколаївська церква (кін. XVI-поч. XVII ст.), Троїцька церква (1768-1902), вірменська церква Святого Георгія (1764), комплекс монастиря бернардинів (1683-1742) тощо.

Бережани 2010 (+велика галерея)
Галерея Бережан (2006)
Готелі Бережан

Ще до вашої уваги нотатки про Бережани у наших розповідях про подорожі на Тернопілля у 2005 та 2006 роках.