Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Вінницька область / Iсторія Вінничини

Iсторія Вінничини

Вінниччина – це частина подільського краю, історія якого розпочинається ще в ХІІ столітті, коли північна частина сучасної Вінницької області входила до складу так званої Болохівської землі. В часи монголо-татарської навали вперше з’являється назва Поділля.

Після битви на Синіх Водах (1362 р.) Поділля входить до складу великого князівства Литовського як окрема адміністративна одиниця – Подільська земля. До 1363 року відносяться перші згадки про місто Вінницю, як литовську фортецю. У 1566 році було створено Брацлавське воєводство у складі трьох повітів – Брацлавського, Вінницького і Звенигородського. За Люблінською унією 1569 року Брацлавське воєводство відійшло до Речі Посполитої.

На Подільській землі формувались і вели національно-визвольну боротьбу полки під проводом Богдана Хмельницького та Івана Богуна, Данила Нечая і Максима Кривоноса. Вінниччина була ареною гайдамаччини і Коліївщини на чолі з Максимом Залізняком та Іваном Гонтою.

Після другого поділу Польщі в 1793 році Поділля в складі Правобережної України відходить до Російської імперії. 20 лютого 1796 року у Вінниці було відкрито Брацлавське намісництво, а згодом за указом Павла І була утворена Подільська губернія з центром у Кам’янці-Подільському. В 1917 році центр Подільської губернії переміщується до Вінниці. В часи другої хвилі визвольних змагань у Вінниці тричі працював уряд УНР.

27 лютого 1932 року в зв’язку з введенням в Україні обласного територіального поділу було утворено Вінницьку область з відповідними обласними органами управління.

З Вінниччиною пов’язані імена багатьох відомих діячів – російського фельдмаршала О. Суворова, декабриста П. Пестеля, поетів О. Пушкіна, М. Некрасова, Т. Шевченка, Лесі Українки, письменників І. Котляревського, Марко Вовчок, М. Коцюбинського, Ярослава Івашкевича, композиторів П. Чайковського, М. Леонтовича. У садибі Вишня, що у Вінниці, останні 20 років свого життя провів видатний хірург і анатом, громадський діяч і педагог М. Пирогов. Нині тут функціонує національний музей-садиба, й у склепі вже 120 років поспіль зберігається забальзамоване тіло вченого.
Біля Вінниці знаходиться укріплений район – об'єкт "Вервольф", де в 1942-1944 роках була ставка Гітлера.

Більш докладно про Вінницю та Жмеринку