Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Вінницька область / Вінниця / Історія Вінниці

Історія Вінниці

Заселені ці території були ще в давні часи. Із середини X ст. тут поселились племена уличів і тиверців, що входили до складу Київської Русі. Згодом цей край відійшов до Галицько-Волинського князівства. Більше ста років тут панувала Золота Орда.

Після перемоги у 1362 р. війська литовського князя Ольгерда над військом татар Поділля потрапило під владу литовського князівства. Племінники князя Ольгреда Федір і Костянтин Коріятовичі почали будувати на цих землях міста-фортеці. Серед них була і Вінниця. Про це вперше згадується в документах 1363 р. У 1565 р. місто стає повітовим центром Брацлавського воєводства. Перший замок було споруджено на високому місці лівого берега. У 1558 р. з метою підсилення захисту від ворогів була збудована нова фортеця на острові Кемпа.

У 1640 р. Вінниця отримала магдебурзьке право.

7 липня 1648 р. до Вінниці вступають частини військ Богдана Хмельницького на чолі з полковником Максимом Кривоносом, і вона стає сотенним містом Кальницького полку.

Героїчну сторінку в історію боротьби українського народу за незалежність вписали вінничани в березні 1651 р., коли в ході оборони міста трьохтисячним козацьким полком під проводом полковника Івана Богуна було вщент розгромлено двадцятитисячне польське військо. У 1643 і 1653 рр. Вінницю відвідав Богдан Хмельницький, який після цієї перемоги сказав: “Тебе, славний полковнику, не забуде народ ніколи”. Протягом 1653-1667 рр. Вінниця була полковим містом гетьманської держави.

Потужніше економічне зростання Вінниці зумовило спорудження у 1871 р. Києво-Балтської залізниці та відкриття залізничного сполучення Козятин-Здолбунів. За останні 40 років XIX ст. Вінниця економічно зросла майже у три з половиною рази. З 1914 р. місто стає адміністративним центром Подільської губернії.

Бурхливі події відбувались у Вінниці протягом 1917-1920 рр. Владу утримували революційні комітети робітничих та солдатських депутатів, ставленики австро-угорських військ, денікінської армії. Між тим у готелі “Савой” тимчасово перебував Уряд Української Народної Республіки.

У 1923 р. місто стає центром округу, а від 1931 р. і до теперішнього часу – адміністративним центром утвореної Вінницької області

Фотогалерея Вінниці