Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Щирець

Щирець

Є таке селище у Пустомитівському районі Львівської області – Щирець, назва якого походить від місцевої річки Щирки.

Це одне з найдавніших давньоруських поселень, яке вперше згадується у джерелах у 1126 р. Тоді тут відбувалися перемовини між князями Володимирком Галицьким та його братом Ростиславом. У 1241 р. місто було знищене монголами.
У 1397 р. сандомирським воєводою Яном Тарновським був виданий документ, який дозволяв війту Мацєю знову заснувати місто Щирець. У тому ж році король Владислав Ягайло надав місту магдебурзьке право, а у 1399 р. і сам відвідав Щирець.
У 1509 р. король Сигізмунд І вдруге надав місту магдебурзьке право.
У 80-х рр. XVIII ст. навколо Щирця були засновані німецькі колонії, які проіснували тут до 1939 р. (Місцеві українці в подальшому довго користувалися об’єктами, що залишилися від німців, адже ті, як відомо, будують для вічності.)
У 1888 р. у місті була збудована гіпсова фабрика, яка розвилася і діє до цього дня.
Протягом існування Щирця його національний склад постійно змінювався. Якщо у першій пол. ХІХ ст. більшість мешканців були греко-католиками (тобто, українцями), то наприкінці ХІХ ст. більшість становили вже іудеї, кількість яких на початку ХХ ст. складала більше 75%.

З відомих уродженців Щирця можна назвати Федора Сеньковича (?-1631) – українського маляра, іконописця, керівника львівського малярського цеху 1 пол. XVII ст.; Осипа Куриласа (1870-1951) – відомого українського художника, який залишив десятки творів – замальовок з життя українського січового стрілецтва (Курилас вступив до лав УСС на початку Першої Світової війни).
Також у Щирці народився Григорій Мацейко (1913-1966) – член ОУН, виконавець замаху на Міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Перацького, керівника пацифікації українців Галичини 1930-го р.

Зараз Щирець – це тихе містечко з населенням близько 5,5 тис. осіб. І, як майже у будь-якому населеному пункті на Львівщині, у Щирці збереглися цікаві зразки старовинної архітектури.

Костел Святого Станіслава збудований у 1517-1553 р., хоча первісно костел був тут ще з 1400 р. За час свого існування храм неодноразова відбудовувався після численних пожеж. Востаннє перебудова костелу відбулася у 1912 р.
До цього часу у храмі завдяки масивним стінам вгадується оборонний характер. Окрасою костелу є дзвіниця перед входом з дуже цікавими скульптурами.

Другою старовинною культовою спорудою міста є Троїцька церква, збудована ще у XVI ст. Вона теж має оборонний характер. Поруч є дерев’яна дзвіниця XVIII ст. За радянських часів церква була музеєм атеїзму.
Цікава деталь. Поруч із цим храмом є невеличкий радянський цвинтар з похованнями НКВДистів, які на надгробних табличках, що висять тут з 1950-х років, звуться «борцями з українсько-німецькими націоналістами». Ось тобі і бандерівська Львівщина! Цікаво, декомунізація цих надписів вже відбулась? Адже ми у Щирці були ще у 2013 р.

На сході Щирця (територіально – вже у селі Піски), на мальовничій горі, розташований найцікавіший місцевий об’єкт – церква Різдва з мурами та брамою (XVI ст.). Сама церква враження не справляє – судячи з усього, у кінці ХІХ ст. вона була перебудована у традиційному для того часу стилі. У той же час, оборонні мури церкви з тесаного каменю нагадують замкові стіни, а брама – в’їзд до замку. Така собі справжня міні-фортеця на горі!

Крім таких видатних споруд, збереглися у Щирці і прості старовинні будинки австрійських і польських часів, але досить стандартного вигляду.

Як доїхати? До Щирця можна доїхати маршруткою, яка відправляється з залізничного вокзалу Львова. Їздить часто. А ще у Щирці є залізнична станція, і інколи там зупиняється електричка. Залізниця у місті, до речі, існує ще з часів Австрії.

Липень 2013