Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Нижнє Синьовидне

Нижнє Синьовидне

Влітку 2013 року довелося проїжджати повз село Нижнє Синьовидне, що у Сколівському районі Львівської області. Увагу привернула дерев’яна церква, яку видно з траси. Чому б не глянути?

Стоїть цей симпатичний храм у центрі села серед житлової забудови. Зведена була Успенська церква у 1803 році. На деяких сайтах написано, що церква на сто років молодша, тобто збудована у 1903 році. Незрозуміло. Також є відомості за 1889 рік, що тут тоді була церква Михаїла, тобто зовсім не Успенська. Може саме вона була збудована у 1803 році, а сучасна – на сто років пізніше? Хто знає – роз'ясніть.
Цей одноверхий хрещатий у плані храм – досить типова для Західної України культова будівля, яка, в принципі, нічим не вирізняється з низки інших подібних. Тим не менш, храм є пам’яткою національного значення. Поруч із церквою стоїть дзвіниця ХІХ століття.

Є у Нижньому Синьовидному ще одна старовинна культова споруда – дуже простенька цвинтарна каплиця ХІХ століття, яку ми, на жаль, через нестачу часу не побачили.

Про саме село на просторах Інтернету відомостей дуже мало. Розташоване воно у долині річки Стрий, у 14 км від райцентру – Сколе.

Вперше Нижнє Синьовидне згадується у документах 1240 року, через нього проходив давній шлях з Київської Русі до Угорщини. А офіційною датою заснування села вважається 1691 рік. Згідно з переписом 1880 року тут мешкав 861 греко-католик, 14 католиків та 22 іудеї. При цьому, що цікаво, українців було знов же 861, поляків – 27, інших народів – 9.
До 1946 року село називалося Синьовидсько-Нижнє.

Стоїть село на трасі Львів-Мукачеве, і доїхати до нього можна на автобусі Львів-Сколе або Стрий-Сколе. Також селом проходить залізниця.

Липень 2013