Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Львівська область / Стрілків

Стрілків

На перший погляд Стрийський район не є занадто туристичним і багатим на цікаві архітектурні пам’ятки. От і мені раніше так здавалося, аж доки не довелося пару тижнів байдикувати у Моршині (а він поруч зі Стриєм) і від нема чого робити відчайдушно шукати хоч чогось цікавого неподалік. І виявилося, що біля Стрия (і, відповідно, Моршина) є велика кількість оригінальних дерев’яних церков, і деякі з них є цінними і унікальними пам’ятками національного значення. Але, на жаль, нерозкрученими і маловідомими туристам.

От є таке село Стрілків за 5 км на південний схід від Стрия, яке відоме ще з 1482 року. Тут-то й довелося побачити надзвичайно красивий храм – Миколаївську церкву.

Храм був зведений ще у 1650 році, у ХІХ ст. зазнав він перебудов, завдяки яким значно розширився. Зараз це одноверха тризрубна (один зі зрубів – бабинець – нетипово видовжений) бойківська церква з ґонтовим дахом. Центральний її зруб критий дуже красивим шатром, а бокові – трискатним дахом. Окрасою церкви є ґонтове піддашшя, яке оперізує будівлю наче спідничка.

Поруч із храмом є квадратова дзвіниця ХІХ століття.

Що всередині храму – не знаю. Не те що потрапити всередину, але й просто зустріти поруч із храмом живу душу важко. Також не відразу його побачиш з дороги, адже закритий він щільним листям дерев, що ростуть навколо храму.

Слід зазначити, що церква перебуває у досить непоганому стані. Принаймні, так здається. Але думки стан церкви викликає неоднозначні.
З одного боку, дуже добре, що храм не спотворений сучасними так званими «реставраціями» зі штучних матеріалів, і стоїть він собі непомітно на пригорку у законсервованому стані. Служби тут правляться дуже рідко, про що можна здогадатися по бур'яну у людський зріст на подвір’ї, а також по густому павутинню на ручці дверей храму. Це зрозуміло, адже неподалік зведена нова мурована громадина.
З іншого боку, храму потрібна людська увага (у хорошому сенсі), піклування. А то дерево такий непевний матеріал. Дуже вже забутий і самотній вигляд має церква.
Збільшити зображення
Стрілків. Миколаївська церква, 1650.
Збільшити зображення
Стрілків. Миколаївська церква, 1650.
Збільшити зображення
Стрілків. Дзвіниця Миколаївської церкви, ХІХ ст.
Збільшити зображення
Стрілків. Миколаївська церква, 1650. Прикраса фасаду.

Як доїхати до Миколаївського храму? Зі Стрия на Стрілків ходить маршрутка. Їдете на ній до зупинки власне «Стрілків». Перед зупинкою по ходу руху буде дорога направо. По ній треба йти десь хвилин двадцять, поки не підійдете до церкви, що стоїть на пагорбі за деревами. Біля підніжжя гори є старовинний хрест. До церкви ведуть сходи. Це такий правильний шлях. Є ще один, який я здолала, вже повертаючись назад. Церква стоїть на околиці села, а за нею – поле. От полем тим можна вийти на трасу в районі окружної дороги Стрия. І звичайно ж треба не тільки користуватися порадами з Інтернету, але й питати місцевих мешканців.

Липень 2013