Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Тернопільська область / Бережани

Бережани

Бережани – районний центр у Тернопільській області, кількість мешканців – близько 20 тис. Бережани розташовані в долині річки Золота Липа, на березі штучного озера.

Перша письмова згадка про місто відноситься до 1375 р. У 1530 р. місту надане магдебурзьке право.

У XVI ст. у Бережанах був побудований замок, руїни якого збереглися до цього дня. Також цікавими пам’ятками архітектури є: замковий Троїцький костел, Бернардинський монастир, парафіяльний костел, а також Троїцька, вірменська Георгіївська та дерев’яна Миколаївська церкви. Добре збереглася старовинна забудова центру міста, серед якої трапляються оригінальні зразки.
У приміщенні старовинної ратуші діють краєзнавчий музей, музеї книги, Богдана Лепкого, сакрального мистецтва та релігії.

Бережани є одним з найцікавіших малих міст Західної України. У минулому місто було багатонаціональним, тому бережанський архітектурний спадок є надзвичайно різноманітним. Українські церкви, польські костели й замок, вірменька вулиця, єврейська синагога... Все це – сусіди в одному маленькому мальовничому містечку.

Але, на жаль, сучасна влада і мешканці Бережан ставляться недбало до тих історичних скарбів, які вони успадкували від минулих епох. Інколи ця недбалість переходить у якесь дике варварство. Останні відвідини Бережан у 2010 р. (усього ми тут були тричі) склали гнітюче враження: відбиті голови у всіх статуй на старовинному польському цвинтарі, майже зруйнована цінна синагога, завалені замкові стіни, спотворена гидкою плиткою площа Ринок... А ще повністю відсутнє освітлення ввечері, абсолютно розбиті дороги і тротуари. Навіть у перший наш приїзд (2005) місто ще справляло непогане враження. Що ж сталося?

Бережани, безумовно заслуговують на звання якщо не туристичної Мекки, то популярного туристичного центру. І місцевим мешканцям, і владі треба замислитися над цим і спробувати рахувати хоча б на два кроки уперед. Адже якщо зберегти зараз, то отримаєш більше у майбутньому.