Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Харківська область / Ізюм

Ізюм

Ізюм залишив по собі одне з найяскравіших вражень. Справедливо буде сказати, що це одне з найцікавіших міст Східної України, хоча й не обласний центр, і взагалі-то доволі «задрипана» провінція. Але це зараз… А колись Ізюм був доволі значним містом, і залишки колишньої «розкоші», принаймні архітектурної, красномовно про це свідчать.

Перша згадка про Ізюм як місто належить до 1681 р., а вже у 1685 р. Ізюм став полковим містом. Від цієї епохи дійшов до нас величний Преображенський собор, але про нього згодом. Задовго до цього Ізюм вже був відомим. Пам’ятаєте, як у фільмі «Іван Васильович змінює професію» «князь Милославський» посилав військо «вибити кримського хана з Ізюмського шляху»? Дійсно, під 1571 р. вперше згадується «Ізюмська сакма» – шлях, що вів з Приазовських степів, яким часто користувалися татари для свої набігів. Але й набагато раніше, ще у ХІІ ст., на цій землі вирували пристрасті нашої історії: біля Ізюму відбувалися події, описані у «Слові о полку Ігоревім». До речі, від цього часу в місті також збереглися пам’ятки. Але не будемо зосереджуватися на історії, кому цікаво, прочитайте її тут.

Зосередимося більше на тому, що цікавого є в Ізюмі зараз. Цікавим є те, що в місті збереглися пам’ятки зовсім різних епох. І всі ці пам’ятки мають неабияку історичну та культурну цінність.

Найпривабливішою принадою Ізюму є гора Крем'янець. З центру міста на гору можна піднятися декількома шляхами, але ми оберемо найцікавіший. Справа в тім, що на Крем’янці розташований меморіал Слави на честь Великої Вітчизняної війни. До меморіалу веде «цивілізована» дорога, якою ми й піднімемося на гору. Обабіч дороги розташовані цікаві такі штуки, зроблені з якихось величезних снарядів. Дуже оригінально. Також на шляху до меморіалу на одному з майданчиків розміщена військова техніка часів війни: «Катюша», танки, артилерія. І нарешті піднімаємося на вершину гори, до самого меморіалу. Ну, скажемо вам, це дійсно вражає. Вражають, перш за все, розміри: три величезні бетонні стели видно з усіх точок міста. Ці стели, за задумом авторів, символізують вибух. Дуже цікавою є скульптурна група «Атака», а також оформлення факелу «вічного вогню», (який насправді виявився зовсім не вічним). Комплекс був відкритий до 40-річчя перемоги, у 1985 р., і є одним з найкращих в Україні.

На цій же горі є ще одна дуже цікава пам’ятка – скульптури половецьких баб. Зроблені вони з місцевого матеріалу приблизно у ХІІ ст. і привезені сюди з різних куточків Ізюмщини. Баби, серед яких переважають «мужики», дуже вдало вписуються у тутешній пейзаж: минають століття, змінюються епохи, а вони стоять незрушно і мовчки спостерігають за всією цією метушнею. Саме у таких місцях приходять думки про вічність і про те, що усе земне у порівнянні з нею – ніщо. (Більше баб – у нашій фотогалереї).

А ще з гори відкривається неповторний краєвид. На жаль, нам на заваді стала не дуже гарна погода, тому пейзажі виявилися дещо розмитими. Тому радимо їхати до Ізюму сонячної днини хоча б заради одного тільки краєвиду з гори Крем’янець. А під горою розташована траса, яка прорублена прямо у крейдяному масиві.

Тепер перейдемо до наступної архітектурної групи, яку складають культові споруди міста. Їх там цілих три. І всі дуже цікаві.

Найстарішою спорудою міста є Преображенський собор, збудований у 1684 р. коштами полковників Донця-Захаржевського та Шидловськго. У 1902-1903 рр. був перебудований у неоросійському стилі, але у 1953-1955 рр. йому повернули первісний вигляд. Цей красень – традиційний для козацького бароко храм – вражає своєю величчю та гармонійністю пропорцій. Собор є архітектурною домінантою міста, і, без сумніву, він – один з найкрасивіших в Україні. До речі, це – найстаріша будівля Харківської області.

Ще однією досить елегантною культовою спорудою міста є Хрестовоздвиженська церква, побудована у 1821 р. Знаходиться вона біля нового пішохідного мосту через Сіверський Донець. Цей храм у стилі класицизму цікавий в тому числі і тим, що зображення архангела Гавриїла всередині належить знаменитому художнику Віктору Васнєцову (проте, це усього лише версія).

А найвідомішою культовою спорудою міста є Свято-Вознесенський кафедральний собор (1826). Відома ця церква завдяки тому, що в ній зберігається Піщанська Ікона Божої Матері. Православні її дуже шанують, і всі паломницькі екскурсії до Святогірської лаври завжди завертають до Ізюму, щоб прочани уклонилися цій іконі. Недалеко від храму знаходиться так звана Кириченкова криниця, де всі приїжджі прагнуть набрати цілющої води; а також купальня, у якій всі, знов же, прагнуть омити своє бренне тіло. Кажуть, гріхи змиваються. І хвороби проходять. Не знаємо, не пробували. Так що стверджувати напевно нічого не будемо.

Крім культових, є в Ізюмі й цікаві споруди громадського призначення. Наприклад, біля Преображенського собору знаходиться будинок колишнього реального училища (зараз школа). Цю школу закінчили двоє знакових постатей української політичної історії – Микола Скрипник та Петро Шелест. Цікавими також є будинки міської лікарні, кінотеатру «Спартак» тощо.

Старовинна частина Ізюму не дуже велика. Але ж прекрасні храми, краєвиди Сіверського Дінця та гори Крем’янець у поєднанні з відчуттям духу минувшини створюють у місті дуже затишну приємну атмосферу. Одним словом, Ізюм вартий того, щоб його побачити.

П.С. А як же доїхати? Всі, хто їде власним транспортом, заїжджають до Ізюму на шляху до Святогірської лаври (від Ізюму 38 км) і поєднують, як-то кажуть, два в одному. А у кого власного транспорту нема, то можна доїхати електричкою зі станції «Харків-Левада» (зокрема, о 9.15 йде електропоїзд підвищеного комфорту «Харків-Дебальцеве»); також поїздами з Південного вокзалу, або ж автовокзалу автобусами на Донбас.

Травень 2008