Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Чернігівська область / Чернігів

Чернігів

Чернігів – одне з найкрасивіших міст України. Його історичний центр стоїть першим у попередньому списку претендентів України на віднесення до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. А я би включила Чернігів у цей почесний список прямо зараз.

Місто це – невелике, зелене, тихе й затишне. Щоб оглянути основні об’єкти, достатньо одного дня. Але щоб оглянути їх більш-менш нормально, треба два дні. Тому, якщо ви киянин (а киян серед індивідуальних туристів у Чернігові найбільше), сідайте на маршрутку біля ст. метро «Лісова», і через півтори години ви вже на місці. Дивуюся тим киянам, які ще не бували у Чернігові.

Написано про місто взагалі і про його видатні пам’ятки дуже багато, тому просто перелічу тут усе, що є цікавого у місті, щоб ви чогось не упустили.

1. Дитинець (або Вал). Коли ви під’їжджаєте до центру міста з боку Києва, то перше, на що ви натрапляєте, це дитинець. Тобто, стара укріплена частина міста. Тут розташовані найвизначніші пам’ятки княжої доби: діючий Спасо-Преображенський (30-ті роки ХІ ст.) та «музейний» Борисоглібський (1120-1123 рр.) собори. Також на дитинці можна побачити й видатні пам’ятки більш пізніх періодів: витончені барочні будинки полкової канцелярії (1690-ті) та колегіуму (кін. XVI-1702), споруди ХІХ століття, де містяться історичний та художній музеї (художній, на наш погляд, дуже бідний на цікаве, а от історичний радимо відвідати – там класна колекція, гарантую).

Але не дивлячись на надзвичайну цінність архітектурних шедеврів чернігівського дитинця, більше туристів приваблюють все ж таки 12 гармат (XVІI-ХІХ ст.), вишикуваних по краю валу. Біля них завжди багато людей фотографуються. І ви це зробіть.

2. Дві «одиночні» церкви неподалік валу. Катерининська (1715), надзвичайно пишна, велична споруда у стилі українського бароко, яка, до речі, перша зустрічає вас на в’їзді до міста. І П’ятницька (кін. ХІІ-поч. ХІІІ ст.) – невеликий довершений храм, який після численних негараздів був відреставрований у первісному вигляді, який мав у період Київської Русі.

3. Єлецький монастир – цей комплекс розташований у тихій частині міста, людей тут майже немає. Але ж це ніяк не зменшує цінність монастиря, адже головний його собор – Успенський – був зведений аж у ХІІ ст. До речі, з валів ви побачите дзвіницю Єлецького монастиря, по ній й орієнтуйтеся, як туди дістатися. Як і до усіх інших споруд Чернігова, адже видні вони з валів майже усі. Поруч із Єлецьким монастирем розташований курган «Чорна могила», де за легендою похований засновник міста – князь Чорний.

4. Болдині гори. Це дуже мальовниче місце. Тут розташовані давньоруські могильники-кургани, також давньоруська Іллінська церква (ХІІ ст.), і надзвичайно цікаві Антонієві печери, засновані у 1069 році як печерний монастир Антонієм Печерським, засновником Києво-Печерської лаври. Обов’язково відвідайте печери з екскурсією. Також тут знаходиться могила видатного письменника Михайла Коцюбинського.

5. Вищезгадана Іллінська церква з Антонієвими печерами є часткою Троїцько-Іллінського монастиря, головні і найпомітніші споруди якого розташовані трошки вище від печер. Завдяки витонченій барочній дзвіниці (1775) монастир видно здалеку. На дзвіницю можна піднятися і побачити звідти усе місто, але найгарніший краєвид все ж таки відкриється на найбільшу споруду монастиря – Троїцький собор (1679-1695).

6. Крім таких величних і, безперечно, видатних пам’яток зверніть увагу на менш відомі, але не менш привабливі споруди:
- Казанська церква на вул. Коцюбинського у самому центрі (1832), церква Михайла і Федора у псевдовізантійському стилі (1806), Воскресенська церква (2 пол. XVIII ст.);
- Дерев’яні житлові будиночки у середмісті. Прості, але саме завдяки ним Чернігів і набуває неповторного затишку;
- Муровані будинки у неоготичному стилі, зокрема, садиба Глібова, будинок Тарновського;
- І багато іншого.

Фотографії усього вищезгаданого можна побачити у наших двох великих галереях нижче. Але, звичайно ж, краще побачити усе наживо.

2006 - 2012