Головна
Контакти
Мандруємо Україною
Автономна республіка Крим
Вінницька область
Волинська область
Дніпропетровська область
Донецька область
Житомирська область
Закарпатська область
Запорізька область
Івано-Франківська область
Київська область
Кіровоградська область
Львівська область
Миколаївська область
Одеська область
Полтавська область
Рівненська область
Сумська область
Тернопільська область
Харківська область
Хмельницька область
Черкаська область
Чернівецька область
Чернігівська область
Архітектурні споруди за видами
Корисні посилання
Про нас
Організація турів
Готелі України Блог Гостьова книга
/ Київська область / Київ / Софійський собор

Софійський собор

Найбільша святиня України, найдавніша пам’ятка Київської Русі, перша українська пам’ятка у списку ЮНЕСКО. Це все – Софія Київська.

Кожен, хто приїздить до Києва вперше, має своїм обов’язком подивитися на Софію. Про неї написані сотні книг, зроблені тисячі досліджень. Думаємо, що всі ці стоси літератури ви зможете знайти у бібліотеках, якщо вам цікаво. Але все ж треба знати про Софію основні факти, які ми тут вам зараз і представимо.

1. Софійський собор є найдавнішою пам’яткою доби Київської Русі з тих, що збереглися до сьогодні.

2. Датою заснування собору довгий час вважався 1037 р., так зазначено у «Повісті минулих літ». Але істориками на основі багатьох беззаперечних даних письмових джерел доведено, що будівництво собору почалося у 1011 р., а закінчилося у 1018 р. Зараз ця версія визнана багатьма істориками. І у 2011 р на рівні ЮНЕСКО відбувалося святкування тисячоліття собору.

3. Виходячи з нової затвердженої дати, засновником собору є не Ярослав Мудрий (978-1054), а Володимир Святославович (він же «Красне Сонечко», 960-1015). Безпосередній свідок будівництва Софійського собору митрополит Іларіон у своєму «Слові про Закон і Благодать» прямо вказує, що у справі будівництва собору Ярослав завершив починання свого батька Володимира.

4. Будувався собор візантійськими майстрами за зразком Софійського собору в Константонополі (але не копіював його).

5. Багато людей вважає, що собор і тисячу років тому був таким, яким ми його бачимо зараз. Це не так. Собор був значно перебудований на рубежі XVII-XVIII ст. за ініціативою Івана Мазепи і набув рис українського козацького бароко. Тоді ж, до речі, були перебудовані майже всі українські храми доби Київської Русі (наприклад, лаврські церкви). Приблизний первісний вигляд собору ми можемо побачити на двохгривневій купюрі.

6. Найстаріше зображення собору, яке можна вважати документальним, належить до 1651 р. Тоді придворний художник литовського гетьмана Януша Радзивілла нідерландець Абрагам ван Вестерфельд зобразив Софію та інші київські пам’ятки на малюнках.

7. У 1596-1633 собор був уніатським.

8. Діючим храмом собор був до 1929 р. У період 1921-1929 рр. належав Українській автокефальній православній церкви.

9. В інтер’єрі собору збереглося найбільше у світі зібрання оригінальних мозаїк (260 кв. м) і фресок (3000 кв. м) ХІ ст.

10. Найвідоміша мозаїка собору – Оранта. Це майже шестиметрове зображення Богоматері, що молиться, викладене з двох мільйонів кубиків кольорової смальти.

11. На стінах собору збереглися тисячі графіті релігійного та побутового характеру, найдавніші з яких датуються 1018 р.

12. В інтер’єрі собору зберігаються цінні артефакти не тільки давньоруської доби, а й інших епох. Наприклад, барокові срібні Царські врата, виготовлені у середині XVIII ст. У 1934 р. врата були зняті і порізані для переплавки. У 2008 р. з 11 фрагментів, що збереглися, та за старими малюнками врата були відновлені та встановлені в соборі.

13. Дзвіниця, яка сьогодні є навіть більш помітною спорудою, ніж собор, первісно була нижчою. Сучасного вигляду набула у 1852 р., коли за наказом імператора Миколи І був добудований 4 ярус.

14. У дзвіниці зберігається найбільший в Україні бронзовий дзвін «Мазепа» (1705).

15. З дзвіниці, на яку ви можете піднятися довгими сходами, відкривається чудовий краєвид з Михайлівським собором. Також згори можна детально роздивитися куполи і самого Софійського собору, який залишається внизу.

16. До складу комплексу входять власне собор з дзвіницею, а також мури з брамами і монастирські споруди на подвір’ї. До речі, рекомендуємо відвідувати подвір’я собору восени: там неймовірна атмосфера, а також фон для фотографій з осіннім листям.

17. Комплекс Софійського собору входить до складу Національного заповідника «Софія Київська», до якого також належать Золоті ворота, Кирилівська церква, Андріївська церква та Судацька фортеця.

18. Невід’ємною частиною ансамблю на Софійській площі є пам’ятник Богдану Хмельницькому (1888), який часто зображується на фоні дзвіниці.

19. З 2014 р. на Софійський площі встановлюється головна новорічна ялинка і влаштовується новорічний ярмарок.

20. Як дістатися? Софійський собор розташований в самому центрі міста. До нього можна дійти пішки від метро «Золоті ворота» по вулиці Володимирській, або ж від Майдану Незалежності вгору по вулиці Софійській.